Ботевци поведоха празничното шествие на Националния празник в Кърджали

Ръководството, учителите и представителният блок от десетокласници на ЕГ „Христо  Ботев“ участваха традиционното градско шествие, посветено на 145 години от Освобождението на България. То бе поведено от гвардейския отряд - живата емблема на Гимназията и на града. Гвардейците за пръв път дефилираха с първата част от новите си парадни униформи, осигурени с подкрепата на Община Кърджали в лицето на кмета д-р инж. Хасан Азис. Пред паметника на освободителите те изпълниха танца „Безсмъртие“ и доказаха за пореден път, че за родолюбието е нужен възрожденски пламък и силен дух. По традиция Първият ученически гвардейски отряд поднесе венец от името на Езикова гимназия „Христо Ботев“ и застана на почетен караул пред паметника на Освободителите в центъра на града. С едноминутно мълчание и на колене присъстващите отдадоха своята почит към хилядите знайни и незнайни герои, които преди 145 години превърнаха мечтата за Освобождението в реалност.

Паметната дата  трети март беше почетена подобаващо, независимо от проливния дъжд, а патриотичният дух бе завладял всички ученици и преподаватели в Езиковата гимназия „Христо Ботев“ дни преди националния празник на България. По инициатива на учителите по история и цивилизация и ученици, беше подготвен специален кът с материали, чрез който те успяха да пресъздадат историческата обстановка и да припомнят събитията, случили се на тази величава дата.

Честит национален празник на всички, за които България не е само географско понятие, а място, което не ни оставя безразлични. Тук всяка педя земя е история. Трети март не е обикновен празник. Той е зов за единение и за преклонение пред онези родолюбиви българи, които са дали живота си за нашата свобода. Поклон пред паметта им!

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини