МВР министърът: Полицейският участък в Лесово няма да бъде закрит. Затяга се ситуацията по граничната бразда

Полицейският участък в Лесово няма да бъде закрит. Директорът на областната дирекция на МВР в Ямбол е оттеглил предложението си още през вчерашния ден.

„Ясно искам да заявя, че полицейски участъци няма да се закриват. Дал съм ясни указания към директорите на Областни дирекции.“ Това обяви на ГКПП „Капитан Андреево“ днес вътрешният министър Иван Демерджиев, който беше на място за да проследи прилагането на процедурата по наложеното принудително изземване от частната фирма на помещенията, предоставени за ползване от Българската агенция по безопасност на храните.

Сагата с участъка в Лесово тръгна, след като стана ясно, че в него работят само петима души. Днес обаче хората от околните села обявиха, че искат полицаите да останат, тъй като районът е пограничен и е се притесняват от липсата на органи на реда.

Не само, че няма да се закриват полицейски участъци, а дори има и свободен щат в МВР, поясни министър Демерджиев. Този свободен щат трябва да бъде изпълнен и да подсили дирекциите с униформени полицаи. Около 700-800 служители има в резерв, които ще бъдат насочени към областните дирекции.

Около 450 служители към Гранична полиция са възстановени през последните няколко месеца и са попълнили местата в Гранична полиция, които през последните 10 години са били съкратени. 63-ма от тези 450 души са вече обучени и са в редиците на Гранична полиция, за останалите има график за обучение.

По повод 110-те километра по граничната ни бразда с Турция, които не са обезпечени с оградно съоръжение, е разговаряно с ЕК.

„Амбицията ни е много бързо да покрием технически тези 110 километра и да влеем допълнителната жива сила от 1260 души, които предвиждаме. Еврокомисията е готова да плати разходите и за тези щатове.“, информира вътрешният министър. Той посочи, че се опитва да насочи вниманието на Комисията не само към България, но и към всички външни граници на Евросъюза, тъй като мигрантският натиск се увеличава. Има се предвид не само хора, които успяват да преминат нелегално в държави-членки на Европейския съюз, а и опитите това да се случи, посочи министър Демерджиев. Само броят на опитите да се премине нелегално границата ни за първите два месеца на 2023 година са се увеличили с 40 % спрямо миналата година, която е отчетена като рекордна в това отношение.

По думите на министър Демерджиев отговорът срещу мигрантския натиск трябва да е с единни действия на всички членки на Европейския съюз. Той припомни, че има одобрени като помощ за България в тази посока 141 млн.евро. 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини