80% от крадените коли се разфасоват, скъпите марки се изнасят в Русия с фалшиви документи

Около 80% от крадените у нас автомобили се разфасоват. Останалите 20 на сто от скъпите марки се изнасят с фалшиви документи предимно в Русия и страните от бившия СССР. Каналът работи и в момента и смятаме да го пресечем, обяви зам. главният прокурор Борислав Сарафов на пресконференция за специализираната операция на прокуратурата и МВР.  

До момента са задържани 45 души, а до 11 часа са проверени 6 автокъщи и 15 автоморги. Установени са 2 превозни средства, обявени за общодържавно издирване, обявиха от МВР.

35 души са идентифицирани като лидери на различни организирани престъпни групи за кражби, допълни Сарафов и подчерта, че става въпрос за тяснопрофилирани престъпни групи, в които работят специалисти.

Кражбите се случват най-често през нощта, извършват се от участници на престъпната група, които закарват автомобила на място, където ги очаква бригада от 30-ита човека.

"Като пирани се нахвърлят върху колата и я разфасоват на части. Оттам частите заминават за автоморги, автокъщи и магазини за части втора употреба", посочи Сарафов.

Не са пощадени и коли в гаражи, подземни и охраняеми паркинги, а автоджамбазите стават все по-изобретателни.

"Чрез малка кутийка, която се побира в джоба, може да бъде отключен един джип. Цялата автокражба трае броени минути. На черния пазар тези устройства се предлагат за сумата от 60 000 лв. Напоследък се крадат не само скъпи и луксозни автомобили, но и по-евтини, включително и т. нар. тип баничарки", заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Въпросните устройства не са незаконни, незаконни стават, когато се използват за престъпна дейност, уточни Сарафов. Той допълни, че и той е бил обект на кражба на автомобил преди десетина години.

Директорът на Главна дирекция "Национална полиция" Атанас Илков отчете, че през миналата година има ръст на кражбите на автомобили, но и ръст на разкриваемостта. Намерени са 343 коли от откраднати 1495 през 2022.

В момента се проверяват над 40 автомобила, за които има съмнения, че са с фалшиви регистрационни номера или че са регистрирани с неистински документи. Те се управляват от български граждани като най-често имат поставени чужди регистрационни табели.

Сийка Милева уточни, че спецоперацията продължава.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини