С поднасяне на цветя на паметника на последния знаменосец на Самарското знаме и други тържествени прояви в Радомир ще бъде отбелязан 3 март

С издигане на националния трибагреник и поднасяне на венци и цветя пред паметника на последния знаменосец на Самарското знаме Никола Корчев, жителите на Радомир ще отбележат 145-ата годишнина от Освобождението на България.  

От общинската администрация съобщават, че честванията по повод 3 март ще започнат в 10:30 ч. с откриването на изложба посветена на борбите за национално освобождение в зала „Войнишко въстание“.  

Официалното честване ще бъде придружено и от празнична програма с участието на ученици от радомирските училища и самодейци към местното читалище „Напредък 1895 г.". Те ще представят кратък рецитал и музикално-танцов спектакъл.

Последният знаменосец на Самарското знаме Никола Корчев е родом от радомирското село Долна Диканя. От 1 септември 1878 г. до 1881 г. в радомирското поделение е било съхранявано Самарското знаме, пред което лично княз Александър Батенберг е идвал да се поклони два пъти. На 20 юли 1880 г. князът донесъл сребърна скоба, изработена от жителите на град Самара. С нея той лично скрепил счупената дръжка на светинята в боевете при Стара Загора. Тогава князът обявил и указа си, с който името на командира на Трета знаменосна дружина подп. Павел Калитин било записано за вечни времена в Първа рота на радомирската дружина.

Двадесет и петима мъже от Радомирско участват в редиците на българското опълчение, сражавайки се храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора. Трима от тях загиват геройски на бойното поле.

 

Източник: Perunik.COM

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини