Обвиниха "Луи Вюитон" в незаконно използване на творби на художничката Джоан Мичъл

Изображение 1 от 3

  Фондацията "Джоан Мичъл", която управлява правата за творбите на американската художничка, поиска от "Луи Вюитон" да спре да използва произведенията й в реклами за луксозни чанти, като заяви, че е "много разочарована" от "презрението" на модната къща, предаде АФП.

  От компанията LVMH, която е лидер в сектора на луксозни стоки и собственик на "Луи Вюитон", не коментираха.

  Фондацията твърди, че френският производител на куфари "незаконно възпроизвежда и използва най-малко три произведения" на Мичъл (1925-1992)  в нова "печатна и цифрова рекламна кампания" за чанти, в която участва Леа Сейду. Това се случвало, въпреки отказ да бъдат използвани творбите на американската художничка.

  В съобщение, публикувано на сайта на "Джоан Мичъл", модната къща е заплашена с предприемане на "правни действия", ако не се откаже от споменатата кампания.

  Въпросните три творби в момента са изложени във фондация "Луи Вюитон" в Париж, където участват в изложба, обединяваща произведения на американката Джоан Мичъл, която работи в сферата на абстрактния експресионизъм, и на импресиониста Клод Моне (1840-1926).

  Според организацията, която се грижи за правата на Джоан Мичъл, "позволявайки тези произведения да бъдат фотографирани за (рекламна) цел“, фондация "Луи Вюитон" е "нарушила ангажиментите си".

  Организацията твърди, че е "отказала (...) писмено" искане на модната къща, "в съответствие с дългогодишната си политика, според която изображенията на произведенията на художничката трябва да се използват само за образователни цели".

  "Фондация "Джоан Мичъл" е много разочарована, че "Луи Вюитон" демонстрира подобно презрение към правата на една художничка и експлоатира работата й за финансови цели", се казва още в изявлението, цитирано от АФП.

  Източник: БТА

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини