Съпружеският шев - медицински мит или ужасна реалност заради удоволствието на мъжа

Може и да звучи като нелепа шега, но е факт, че т.нар. съпружески шев съществува. Най-просто казано, това е допълнителен, стягащ шев, който лекарят поставя след раждане, в случай на естествено разкъсване или на епизиотомия - разрез в областта на вагиналния отвор, с цел улесняване на естествения родов процес.

И ако епизиотомията е донякъде приемлива, макар и в днешно време тя да се извършва само при строги медицински показатели, то целта на съпружеския шев е единствено увеличаване на мъжкото удоволствие по време на полов акт.

Някои жени твърдят, че поставеният им шев им е причинил огромна болка, съпроводена с липса на доверие в техния лекар. 23-годишната американка Амара Томпсън разказва пред Yahoo Life, че подобна манипулация ѝ е била направена без нейното знание, след 70 часово раждане, довело до вагинално разкъсване. Единственото, което изтощената жена е запомнила, са думите на лекаря, че "ще бъде щастлива, че е направил това".

И макар да е предполагала, че продължителното раждане ще доведе до по-дълго възстановяване, Томпсън разбира, че нещо не е наред, след като започва да изпитва трудност дори да седне на по-твърд стол. Започва да усеща и неща като "щипане" и "дърпане". Посещението при медицинско лице потвърждава съмнението ѝ, че е зашита част от тъканта, която изобщо не е била разкъсвана.

Томпсън се подлага на нова медицинска процедура, чрез която успява да се възстанови и дори да се върне към интимността. За съжаление обаче, тя съвсем не е единствената потърпевша.

В интервю за Vogue от 2021 г. писателката Сара Хувър споделя, че нейният акушер-гинеколог ѝ е наложил допълнителен шев след раждането. При това "намигайки" и уточнявайки, че той е поставен "най-вече за него."

През 2018 г. живеещата в Ню Орлиънс дула Сара Харкинс казва пред Heathline, че нейното раждане през 2005 г. също е приключило със стягащ шев.

Въпреки откровенията на жените обаче, до момента няма проучвания за това колко хора действително са преживяли подобна излишна манипулация. Още повече че тя е била прикрита с идеята, че това е просто мит.

Мнението на повечето съвременни медици е, че съпружеският шев не е медицински обоснован. "Никъде в учебниците по медицина не се говори за подобно нещо - за "затягане" на вагината след раждане с цел хипотетично подобряване на сексуалното удоволствие за партньора", казва акушер гинекологът д-р Дженифър Конти. "Това обаче не означава, че не се случва."

Даун Томпсън - бивша дула, понастоящем защитник на майчиното здраве, на свой ред разкрива, че е виждала подобни състояния и изрично подчертава, че те са направен от мъже акушер-гинеколози. Тя нарича подобни действия "100% водени от патернализъм и мизогиния", тъй като дава приоритет на мъжкото удоволствие пред комфорта и дори здравето на жената.

Епизиотомия започва редовно да се прилага през 20-те години на миналия век, тъй като се смята, че ще причини по-малко травми, отколкото естественото вагинално разкъсване. Ето защо до 1979 г. 63% от всички раждания в Съединените щати включват епизиотомия.

Едва след допълнителни изследвания, мнението за тази медицинска процедура се променя. Става ясно, че епизиотомията може да причини повече вреда, отколкото полза и да доведе до негативни последици като инконтиненция (спонтанно изпускане на урина), болка по време на полов акт и инфекции.

Източник: LifeStyle

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини