Цветозар Томов: Това решение е манна небесна за изборните мошеници

Ликвидира се възможността за сравнение с данните от машинния протокол. Това означава, че почти всички случаи на грешки или измами няма да могат да бъдат дори забелязани чрез сравнение на данните, тъй като няма да има съпоставими масиви данни. Не можете да сравнявате отчетения от машините резултат с ръчното преброяване и на хартиеното, и на машинното гласуване, взети заедно. В този смисъл това решение е манна небесна за изборните мошеници - то е като да отключиш вратата на жилището си, за да не създаваш проблеми на евентуални крадци да разбиват ключалки.

Това написа във "Фейсбук" Цветозар Томов, член на Централната избирателна комисия (ЦИК). Вчера (20 февруари) той се отказа от ролята си на говорител на изборната администрация след решение на представителите на ГЕРБ, ДПС, БСП и двама от "Има такъв народ" в протоколите от секциите да се пише само общият резултат от двата вида гласуване (с бюлетини и машини). Така няма да се виждат данните поотделно за хартиения и машинния вот и съответно не може да се прави сравнение между отчетеното при броенето на разписките от машините с данните от устройствата.

Във "Фейсбук" Томов нарича решението абсурдно, опасно и цинично. Припомня, че според гласувалите за решението то е необходимо, за да се облекчавала работата на секционните комисии, като не им се налага да смятат сбора от резултата при двата вида бюлетини и да ги отделят (те по принцип се поставят в отделни кутии).

"Мъничките разписки от машинното гласуване (които по закон вече трябва да наричаме бюлетини, но и албатроси да ги наречем по закон, те ще си останат мънички разписки) няма как да се броят смесено с огромните хартиени бюлетини. Ще се броят поотделно. Следователно с това решение ЦИК просто забранява на СИК-овете да впишат резултат, който са получили и чието вписване не изисква никакъв допълнителен труд. А това е абсурдно, защото няма как да се съчетае с претенцията (и задължението) ЦИК да осигурява прозрачност на изборния процес", пише Томов.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини