Етнически турчин от Кърджали подарява портрети на Апостола на политиците ни

Кърджалиецът Назми Мюмюн има необичайно хоби - подарява портрети на Апостола на българската свобода Васил Левски на приятели, политици, институции. Само за  три  години от него са получили ценните репродукции над сто и петдесет души. Назми Мюмюн е връчил портрети на Апостола на министри, депутати, шефове на полицейски управления, кметове на общини, общественици, обикновени граждани. Сред получилите ги са покойният  депутат Димчо Михалевски, кметът на Кърджали Хасан Азис, бившият председател на Общинския съвет Сейфи Неджиб и др. Често ликът на Васил Левски „влиза” в училищни кабинети.Назми Мюмюн споделя за Кърджали бг вести,че инициативата се ражда в клуб „На всеки километър”.

Идеите на Апостола за чиста и свята република, в която всички независимо от етнос и вяра да живеят като братя, са много актуални в наше време. Мнозина искат да ни противопоставят. Най-често това са политици. Затова подарявам този лик на хора, които са обществено ангажирани, за да им напомням завета на Васил Левски, сподели  Назми Мюмюн.

Той притежава пет вида репродукции с лика на Апостола. Според човека подбира и портрета. На някои от тях Васил Левски е с по-твърдо изражение, на други е с по-благ израз.Бизнесмени от турски произпод му поръчали портрети на апостола почти в цял ръст

Назми Мюмюн стана известен с това, че държеше офис в центъра на Кърджали, който събираше червения елит.  Наричаше се „На всеки километър”. Тук идваха депутати, министри, политици от червените редици. Неговият собственик е известен с прозвището Кармазъ Назми/Червеният Назми/.

В офиса „На всеки километър” можеше да си закупите портрети на Ботев, Вазов, Вапцаров. Разбира се голямо предлагане имаше за партийните другари - ликове на Маркс, Ленин, Сталин, Тодор Живков. Много често се купуваха и портретите на Ататюрк и пролетарския поет Назъм Хикмет.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини