За Свети Валентин и Трифон Зарезан – поезия, музика и интерактивни игри в ЕГ „Христо Ботев“

С поредица от образователни инициативи бе отбелязан тазгодишния 14. февруари в Езиковата гимназия

Осмокласниците от английските паралелки присъстваха на урок, посветен на историята на празника Свети Валентин. Срещата, проведена изцяло на английски език, започна с кратка история за възникването на празника, а след това бяха разгледани различните традиции за неговото честване в Европа и по света. Любовта е вдъхновение за всички изкуства, а това, което най-дълбоко я отразява, е музиката, затова и учениците пяха заедно любимите си песни.

Мероприятието продължи с интерактивно занимание – игра в Kahoot. Всички участници премериха знанията си, а най-добрите получиха награди. За интерактивното състезание и презентацията с интересни факти за празника се погрижи госпожа Ралица Симитчиева - учител по английски език.

В часовете по български език и литература отново най-малките възпитаници на Гимназията имаха възможност да определят и опишат своите емоции чрез стихотворната миниатюра хайку. След като се запознаха с правилата за писане на най-късата поетична форма, всеки получи за задача да създаде свое хайку, с което да опише чувствата си – любов, копнеж, привързаност, разочарование, тъга, дори гняв – любовта в различните ѝ форми. Целта на упражнението бе учениците да опитат да изразят с думи мислите и емоциите си, да се докоснат до вътрешния си свят, да развият умението си за боравене с езика и да разберат, че всяка дума носи различен емоционален заряд.

Във фоайето на училището бе оформен специален кът с информация за свети Трифон Зарезан и свети Валентин и историята на двата празника, чествани на 14. февруари.

По идея на младшите посланици на Европейския парламент бе подготвено табло във формата на сърце, което включваше 24 любовни песни, написани на различни европейски езици. Възпитаниците на Гимназията, както и техните учители имаха възможност да се насладят на специално подбран плейлист с мелодии на любовна тематика, а празничното настроение бе допълнено и от тематичната украса в коридорите на училището, изработена от учениците, членове на Ученическия парламент.

Всички достигнаха до убеждението, че любовта говори на много езици, а любовта в Езикова гимназия „Христо Ботев“ говори и на езиците на Европейския съюз.

#EPAmbassadorSchools

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини