„Гнездата” на хазарта в Кърджали вече трета година стоят като паметници, граждани питат няма ли да бъдат демонтирани

 „Гнездата” на хазарта в Кърджали вече трета година стоят като паметници,а граждани питат няма ли да бъдат демонтирани. Навършват се точно три години от както те са затворени и не продават „игри на щастието”.

Феновете на Националната лотария в Кърджали сега се утешават с талони от държавния тотализатор след запечатването на будките „Лафка”.Клиентите на тотопунктовете са се увеличили чувствително след като с промени в Закона за хазарта държавата забрани частните лотарии.

Ще припомним,че веднага след забраната собствениците на „Лафка” преустановиха дейността на павилионите,тъй като основно приходите им идваха от хазарта.

Фирма „Табак Маркет” АД,която спечели конкурсът за поставяне на павилиони в Кърджали, започна техния монтаж през септември 2014 г.Ангажиментът бе да  бъдат монтирани общо двадесет будки „Лафка”,които са с модерен дизайн и оборудвани с климатици.Освен това фирмата обеща да постави двадесет спирки за своя сметка.Будките се поставиха на общински терени,на възлови места в центъра  и по кварталите.Схемата бе одобрена от тогавашния главен архитект на общината Петя Назърова.

Ще припомним ,че от „Табак Маркет” искаха най подходящите места за поставяне на павилионите.Те дори поискаха промяна на решение на Общинския съвет, но през февруари 2015 г.Административният съд в Кърджали потвърди, че Решението на Общинския съвет от 20 ноември 2014 г, с което се дава съгласие за разместване на павилионите „Лафка”, е незаконосъобразно и следва да бъде отменено. Делото бе заведено от областния управител, след като решението бе върнато от него за ново обсъждане, но ОбС отказа да се произнесе в регламентирания срок. Тогавашният губернатор Илия Илиев оспори решението с аргумента, че подмяната на неатрактивните терени, които са отдадени чрез търг на фирма „Табак маркет” АД за срок от 10 години, с други по-атрактивни, макар и в същите зони, изисква да се проведе нова процедура по чл. 14, ал.7 от Закона за общинската собственост, а не е достатъчно да се сключи анекс към вече подписания договор за наем.

  Павилионите „Лафка” се свързваха със силния човек в ДПС Делян Пеевски.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини