Тровят бездомни кучета с антифриз,взрив от недоволство на кърджалийци в Мрежата

 Тревога!Тровят бездомни кучета с антифриз.След последния случай в Момчилград истински взрив на недоволство на кърджалийци във Фейсбук.Защитници на животните са категорични,че практиката да се тровят бездомните животни набира скорост.Ще припомним,че преди време за такава практика около Лекарския блок в Кърджали алармираха хора,които се грижеха за тях.За съжаление случаите на спасени животни са единици.

  За два месеца при нас в клиниката са постъпили три кучета ,натровени с неизвестна отрова.Успяхме да спасим две,но третото почина.Това съобщи за Кърджали бг вести д-р Николай Каснаков.Той посочи,че в сряда към 18 часа е докарано куче от Момчилград.То е било в тежко състояние.Кучето вече е добре,ще оцелее,категоричен е ветеринарният лекар.Той каза,че е успял да спаси и натровено куче до ОЦК.За съжаление бездомно животно,открито агонизиращо до Автогарата не е имало този късмет.

  Вида на отровата може да се установи само в специализирана лаборатория,като се вземе материал от стомаха.Признаците за натравяне са гърчовете.Отровата уврежда бъбреците и черния дроб,пояснява д-р Каснаков.

  За отровеното куче в Момчилград съобщава във Фейсбук нашата читателка Танем Метин.Публикацията и предизвика реакцията на 161 души.84 са коментарите.

Танем Метин пише:”Вчера следобед към 17:23 отивайки да храня животинките в приемните ни места, видях Гизмо на пътя агонизираща, изпадах в шок! В същото време добре,че и една приятелка(доброволка) в Момчилград ни видя и ми помогна. Минаваха десетки коли и граждани освен да гледат на сеир никой не спря да помогне с нещо! Попитаха само няколко жени какво става от страни и това беше цялата ситуация както всеки път..

Сигнализирах веднага 112,полицията дойде едва след 10 мин. До като чакахме полиция успяхме да му дадем активен въглен и някаква газирана напитка за да може да повръща защото същото време кучето не беше адекватно, опитваше да хапе и не можах веднага да тръгвам при ветеринар.  Кучето вероятно е успяло да повърне отровата преди това, но има засегнати бъбреци(не фатално),  малко завишени чернодробни показатели и кръвната му захар е отскочила до 10 и нещо, от тук доктора се съмнява,че е натровено с антифриз.

Кучето в момента е в клиника "Никас 1" , има няколко желаещи да помагат финансово, който желае може да помогне за покриване на разходите”.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини