Дънди прешъс метълс възражда Крумовград, фонд финансира за година 15 проекта за работни места, връща младите/снимки/

    Канадската компания Дънди прешъс метълс възражда Крумовград с десетки проекти в сферата на земеделието, животновъдството,производството и услугите.Специален фонд създаден от Дънди прешъс метълс-Крумовград и Община Крумовград отпуска от 4 години милиони левове за бизнеспроекти, които вече са в ход. До този момент са одобрени 48 проекта осигурили 128 работни места.  2022  година е много успешна. Кандидатствали са 22 предприемачи. Одобрени са 15 проекта, които са в ход. Има проекти от минали години, които надграждат първоначалната идея. Няма проект,който да е претърпял неуспех.

      Условията за кандидатстване са максимално облекчени. Освен жители на община Крумовград могат да кандидатстват и жители на други общини. Условието е да разкрият от 5 до 10 работни места. Максималният таван е 200 000 евро. Дънди прешъс метълс осигурява 55% като грант, банката-партньор Кей Би Си Банк осигурява изгоден кредит, който е 35% от сумата. Кандидатстващият осигурява свой принос от 10%. Фондът гарантира и кредита на предприемача пред банката. За 2022 г. 15-те проекта са на стойност 3 272 727 лв. Два милиона от тях осигурява Дънди прешъс метълс.

      Освен финансовата подкрепа бенефециентите получават консултации от банката партньор и консултанската фирма Smart a Group.

      Фондът отчете днес изключително успешна година. Това стана на тържествена церемония в сградата на Община Крумовград. На нея присъстваха бенефециенти, представители на банката партньор , представители на медиите. Тук бяха и съучредителите на фонда Любомир Хайнов, оперативен директор на Дънди прешъс метълс- Крумовград и Себихан Мехмед,кмет на Община Крумовград. Двамата връчиха плакети и сертификати на предприемачите спечелили финансиране през 2022 г. Първа признание за земеделския си проект получи Радостина Стоева.

      Председателят на Управителния съвет на Фонда Красен Кискинов подчерта, че са поощрени всички. Той представи резултатите за 2022 г. Одобрените проекти са 15.От тях в земеделието и животновъдството се реализират 6;в производството-4 и в услугите 6. Разкрити са 33 нови работни места. Има и бенефециенти извън община Крумовград, като тази на изселник работил до сега в община Момчилград.

      Кметът на Община Крумовград Себихан Мехмед заяви, че Фондът работи с пълна пара.Гледаме на него като на дете,което расте и му се радваме. Създават се устойчиви работни места. Младите остават тук.Има и такива които се връщат от чужбина.Заменят тютюнопроизводството с отглеждане на червена капия и животни. Гордостта ни е изгражданата консервна фабрика за консервиране на капия. Тя ще оползотворява земеделската продукция на място. Мечтата ми е да видим проекти за мандра и кланица, за да се подпомогне животновъдството, каза още Себихан Мехмед.Тя припомни фурора който предизвика изложението на произведено от бенифециентите, което се състоя миналата година.

     Във видеоматериал крумовградчани споделиха успешни практики. Цех за текстилни щампи ще изнася за Турция и Западна Европа, пчелар произвежда за външните пазари, предприятие за метали ще прави детайли за хидравлични цилиндри отново за износ.

      От Кей Би Си Банк увериха , че няма да има проблеми с финансирането и дофинансирането на бизнеспроекти и през тази година.

      Чувстваме се като пилоти на реактивен самолет,който непрекъснато набира скорост, споделиха от Фонда.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Gy
      gytuj
      0 0
      15:57, 31 яну 2023
      Крадат злато, а дават работа - викат му капитализъм.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини