Welt: България тайно спаси Украйна в началото на руската инвазия

България тайно доставяла на Украйна гориво и компоненти за съветските оръжия. Тези доставки са били пазени в тайна, за да не бъдат осуетени от проруски политици в българското правителство, пише Welt.

Изданието отбелязва, че в първите месеци на руската инвазия украинската армия е изпитвала остър недостиг на гориво и боеприпаси от съветски калибри. На помощ се притекла България.

Поради проруската ориентация на значителна част от българския елит София демонстрира позицията, че не въоръжава Украйна. Това обаче е "димна завеса".

Въз основа на интервюта с украинския външен министър Дмитрий Кулеба, бившия български премиер Кирил Петков и неговия финансов министър Асен Василев, журналистите съставят "картина как България се намеси" и чрез посредници помогна на Киев с критично необходимите оръжия, боеприпаси и дизелово гориво през изминалата година.

Според журналисти българското правителство не е сключвало в междуправителствени сделки с Украйна, като е организирало доставки чрез посреднически фирми в България и чужбина. Военните пратки отивали в Румъния, Унгария и Полша, а оттам в Украйна.

"По наши оценки около една трета от боеприпасите, необходими на украинската армия в ранния етап на войната, идват от България", каза Петков.

Според Василев дизеловото гориво, изпратено от България за Украйна, идва от преработката на руски суров петрол в завода на Лукойл в България.

"България се превърна в един от най-големите износители на дизелово гориво за Украйна и на моменти покриваше 40% от нуждите на Украйна", каза бившият финансов министър на страната.

Кулеба потвърди тези данни, отбелязвайки, че без българска помощ руснаците щяха да превземат повече села и градове, "щяха да убиват, измъчват и изнасилват" повече украинци.

"Кирил Петков показа почтеност и винаги ще му бъда благодарен, че използва всичките си политически умения, за да намери решение", каза Кулеба, отбелязвайки, че тогава българският премиер е решил да бъде от "правилната страна на историята", въпреки че част на българската управляваща коалиция беше за Русия.

Според журналисти всички доставки от България за Украйна са финансирани от САЩ и Великобритания.

Войната в Украйна – позицията на България

Политическото ръководство на България в момента е разделено по отношение на руската инвазия в Украйна. Президентът Румен Радев, който по-рано нарече Крим "руски", през април 2022 г. категорично се противопостави на доставката на българско оръжие за Украйна под предлог, че е така България рискува да бъде въвлечена във войната.

По тази тема президентът Радев има постоянни противоречия с парламентарното мнозинство, където привържениците на военната помощ за Украйна са повече от съюзниците на Радев.

През декември българският парламент одобри директните доставки на оръжие за Украйна, за което президентът Радев нарече депутатите войнолюбци.

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Ee
    eeeeee
    12 -27
    10:57, 18 яну 2023
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Аг
    Агата
    5 -1
    19:02, 18 яну 2023
    Лъжи със опашки къфрави😁
  • 3
    Ze
    ZELENSKI
    5 -3
    11:51, 19 яну 2023
    Виждам, че се правят много опити да се омаловажи помощта ни за Украйна. Разбирам почитателите на ГЕРБ, за тях евроатлантизма е само забрадка за пред Европа.
    Истината е, че тази помощ е била договорена ПРЯКО с правителството на Украйна и Украйна ни е много благодарна за това (най-вече за своевременната и бърза реакция). Посредниците са били само на хартия. И на мен ми се искаше тази помощ да е публична, но тогава политическата обстановка не позволяваше, всички знаем защо.
    Ето какво е казал министър на външните работи Кулеба на Украйна пред Die Welt:
    The government in Kyiv confirmed that version of events. Kuleba told WELT his country was in danger of running out of ammunition last April. “We knew that Bulgarian warehouses had large quantities of the ammunition needed so President [Volodymyr] Zelenskyy sent me to obtain the necessary material,” Kuleba said.
    It was a matter of “life and death” at that time, Kuleba explained, because otherwise the Russians would occupy more villages and towns, “kill, torture and rape” more Ukrainians.
    В превод::
    Правителството в Киев потвърди тази версия на събитията. Кулеба каза пред Die WELT, че страната му е била застрашена от изчерпване на мунициите през април. „Знаехме, че в българските складове има големи количества от необходимите боеприпаси, така че президентът Зеленски ме изпрати да ги набавя“, каза Кулеба.
    Това беше въпрос на „живот и смърт“ по онова време, обясни Кулеба, защото в противен случай руснаците щяха да окупират повече села и градове и да убиват, измъчват и изнасилват повече украинци.
  • 4
    Об
    Обективен
    4 -2
    14:03, 19 яну 2023
    "По делата ще ги познаеш!" е казал нашият народ. Единия построи на путин газов поток за 3 млрд. наши пари, а другият хем печеливш бизнес за българска фирма, хем сериозна подкрепа за Украйна. Само продажниците няма да видят разликата.
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини