50% от завършващите гимназия са неграмотни

Около 45-50% от завършващите средно образование у нас не владеят в нужната степен правописа и пунктуацията. Това заяви управителят на интернет портала за езикова грамотност "Академика" Евелина Гечева. 

Тя се позова на твърдения на преподаватели, проверяващи кандидатстудентски изпити по български и литература. В България липсва официална статистика колко от децата са неграмотни поради факта, че няма официални критерии за това. Според Гечева би могло още от началното училище да се обръща повече внимание на грамотността, но това не зависи само от учителите. Трябват по-активни действия и от страна на родителите и от страна на държавата, подчерта тя. 

Трима ученици, показали добри езикови умения в състезание по правопис, бяха отличени от образователния портал "Академика БГ". Езиковата надпревара се състоя в националния пресклуб на БТА и е част от кампанията "Бъди грамотен". 

Специалните награди получиха учениците, които постигнаха най-добри резултати от тест с десет въпроса, на които децата трябваше да отговорят за 20 минути. Въпросите проверяват дали шестокласниците и седмокласниците владеят правописните и пунктуационните норми, изучавани в часовете по български език. Тримата отличени ученици бяха отговорили правилно на всичките десет въпроса, пише БТА. 

Деветнайсетте ученици, явили се на теста, са от Частно езиково училище "Петър Берон". Те са заявили доброволно желание да участват в състезанието, организирано от "Академика БГ".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини