РИОСВ-Хасково:Приемаме сигнали на Зелен телефон,одобряваме всяка инициатива за опазване на околната среда!

До

Главния редактор на „Кърджали BGVESTINET“

Уважаеми г-н Кулов,

Във връзка с публикацията в сайта „Кърджали BGVESTINET“ със заглавие „След като РИОСВ – Хасково отказва да приеме сигнали за нерегламентирани сметища в Кърджали, може да се обръщате към Областната администрация (линк: https://www.kardjali.bgvesti.net/news/557043/sled-kato-riosv-haskovo-otkazva-da-priema-signali-za-nereglamentirani-smetishta-v-kardzhali-mozhe-da-se-obrashtate-kam-oblastna-administratsiya) от 13 януари т.г., изразяваме следната позиция:

Твърдението в заглавието и в съдържанието на статията, че „РИОСВ – Хасково отказва да приеме сигнали за нерегламентирани сметища в Кърджали“ категорично не отговоря на истината. РИОСВ – Хасково не е отказвала да приема сигнали на граждани, фирми и организации, свързани с нарушения на Закона за управление на отпадъците.

Статия със заглавие „РИОСВ – Хасково: Одобряваме инициативи за почистване на нерегламентирани сметища, гражданите да сезират кмета на Кърджали“, бе публикувана в сайта „Кърджали BGVESTINET“ на 07.01.2023 година. Припомняме отново част от цитираното в нея становище на РИОСВ - Хасково:

„Уважаема редакция,

Във връзка с Ваша публикация от 4 януари 2023 г., със заглавие „Кърджалийци възстават срещу нерегламентираните сметища, предлагат да изчистим града до август“ и посочени електронни пощи на МОСВ и РИОСВ – Хасково за подаване на сигнали за нерегламентирани сметища, сме длъжни да уточним следното:

1.         Регионалната инспекция по околната среда и водите – Хасково адмирира всяка гражданска и медийна инициатива за почистване на нерегламентираните сметища на територията на общините.

2.         РИОСВ – Хасково не е компетентен орган по механичното почистване на нерегламентирани сметища.

3.         Съгласно Закона за управление на отпадъците (ЗУО), почистването на нерегламентираните сметища на територията на общините е задължение на кмета на съответната община.

4.         РИОСВ – Хасково, съгласно Закона, е контролиращ и санкциониращ орган.

В тази връзка, за да си бъдем взаимно полезни, е необходимо сигналите от граждани и организации за нерегламентирани сметища в населените места (и извън тях) да са адресирани до компетентен орган – в случая кмета на съответната община. Ако той не предприеме мерки за ликвидиране на нерегламентираното сметище, РИОСВ е компетентен орган да извърши проверка, да издаде предписание, да състави акт и евентуално наказателно постановление за административно нарушение.“

Както е видно от текста, РИОСВ – Хасково не отказва да приема сигнали за нерегламентирани сметища и никъде по никакъв повод екоинспекцията не е декларирала такова намерение, а посочва компетентносттана институциите, имащи отношение за тяхното почистване.

РИОСВ – Хасково приема сигнали на „Зеления телефон“ 038 / 60-16-34 (всеки работен ден от 8:30 до 17:30ч.) и 0882 532 791 (при аварийни ситуации в извън работно време), както и на e-mail: delovodstvo@riosv-hs.orgи одобрява всяка инициатива по отношение на опазването на околната среда.

С уважение,

ИНЖ. МАРИАНА КОЛЕВА

За Директор на Регионална инспекция по

околната среда и водите – Хасково

/съгласно Заповед №3/20.01.2022 г./

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини