Да преборим есента

Канена или не, есента се намеси идеално в личното ни пространство и промени изцяло не само гардероба, но дори и интимните ни отношения.

Това време от годината за много хора е свързано с определен дискомфорт – както физически, така и емоционален. Настроението пада, настъпва апатия, а околният свят изглежда сив и мрачен. 

Появява се усещане за безсмисленост на всичко случващо се. 

Физическите сили те напускат и ти се иска цял ден да се излежаваш на дивана. 

Това е напълно обяснимо явление – организмът се преустройва, привиква към по-краткия ден и започва да се готви за зимата. Недостигът на витамини, отсъствието на слънце – това са фактори, негативно влияещи на самочувствието.

Ако лесно избухваш, или обратното изпадаш в меланхолия и силите те напускат, постарай се да вземеш ситуацията под контрол.

Ако не пресечеш есенната депресия в ранния и` стадий, по-късно ще бъде много по-сложно да се спасиш от нея. Подходи към това отговорно и се постарай да се придържаш към нашите препоръки, за да прогониш мрачното настроение и да си върнеш вкуса към живота.

Правилно хранене

В този сложен преходен период не подлагай организма си на диети – свалените килограми в лошо настроение няма да ти доставят очакваната радост.

По-добре се погрижи за душевното си състояние. Без да се притесняваш за килограмите може да се поглезиш с нещо сладко – шоколадчето например отлично повишава настроението и те зарежда със серотонин, ”хормона на щастието”.

Струва си също да обърнеш внимание на такива продукти като – сушени плодове, банани, ядки, авокадо, риба. Търси спасение в самата природа – коприва, мента, киселец, копър, магданоз, в растения, които са натурални антидепресанти. 

Пълноценен сън 

Старай се да отидеш в обятията на Морфей колкото се може по-рано – най-благоприятният сън е в периода от 21 до 23 часа, така че не засядай до късно пред компютъра.

Вземи си вана с етерични масла (това помага на затормозената нервна система да се успокои), запали си ароматни свещички, пусни диск със звуци от природата. Това допълва недостига на физически и емоционални сили. 

Физическа активност

В здраво тяло – здрав дух! Намери време за физически упражнения – отделяй макар и само половин час на ден, за да поддържаш мускулите си в тонус. Ежедневната утринна гимнастика е минималния собствен принос за здравето на тялото.

Включи ритмична музика и започни да изработваш в себе си така наречените „хормони на щастието” – ендорфини!

Красиви и ярки дрехи 

Погледни в гардероба си и щателно прегледай дрехите си. Известно е, че цветовете влияят непосредствено на настроението на човека.

В есенния период отдай предпочитание на дрехи с топли оттенъци (зелени, червени, жълти), а студените цветове (виолетово, синьо) се постарай да ги изключиш. Създай ярки и интересни кътчета в жилището си. 

Правилно отношение към ситуацията 

Покрай обективните причини, които причиняват тъга през есенния период, съществуват и вътрешни причини. В природата няма лошо време.

Дъждът е чудесен повод да си поседиш вкъщи уютно увит в одеяло, въоръжен с чашка какао и хубава книга. Топлият есенен ден е идеално време за разходки на свеж въздух. Обагрени в червено и златисто, дърветата са по своему красиви.

Нужно е само да се научиш да виждаш тази красота.

Източник: viewsofia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини