Губернаторът на федерален окръг Бразилия е отстранен заради "злонамерено бездействие"

Губернаторът на федералния окръг Бразилия Ибанейс Роша е отстранен временно от длъжност от Върховния федерален съд на страната, съобщи вестник "Глобо", като цитира съдебна заповед.

Губернаторът е отстранен за "поне 90 дни" заради "злонамерено бездействие". "Нищо не може да оправдае бездействието и търпимостта на ръководителя на службата за обществена сигурност и на губернатора на федералния окръг към престъпниците, които предварително бяха обявили намерението си да извършат насилствени действия срещу властите", се казва в решението.

Съдът също така постанови, че лагерите край военните бази, създадени от поддръжници на Болсонаро, които се призовават за преврат, трябва да бъдат премахнати до 24 часа и че пътищата и сградите трябва да бъдат отблокирани.

Вчера последователи на бившия бразилски президент влязоха в сблъсъци с полицията и нахлуха в сградите на Националния конгрес (парламента), президентския дворец и Върховния федерален съд. Малкото охранители в празните административни сгради в почивния ден не успяха да дадат отпор на протестиращите, които не признават резултатите от президентските избори през октомври. По предварителни данни в размириците са участвали около 5000 души.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини