109 инициативи за патронния празник и годишнината на най-старото светско училище в града

Средно училище  „Отец Паисий“ с природоматематическа насоченостотбеляза своя патронен празник и  своята годишнина.109 са годините, в които училището  е отваряло вратите си за децата наКърджали, независимо от времената  – свидетел на войни и преходи, периоди на оцеляване,  периоди на възход,видяло и преживяло всичко, училището продължава да  е символ на образованието и просветата в града,  обвързано е с поколения кърджалийци, които милеят за него, обичат го и го тачат. Все така устремено напред, школото продължава да носи и да възпитава онзи възрожденски дух, положен в основите му през далечната 1913 година от първите просветители – Параскева и КирилВанкови.

Ежегодноучилището провежда редица инициативи, с които отдава почит на своя патрон Паисий Хилендарски и отбелязва своята годишнина. На 12 декемвристартираизпълнената с вълнение тържествена седмица, в коятопаисиевципоказваха знания, умения италанти. Във всеки един момент в училището се случваха разнообразни дейности и инициативи – всички те старателно и с желание подготвени, весели и любопитни, създаващи традиционната за Паисиевия декември празничност.

Състезанието „Помни българското“ илитературният конкурс „Чрез просвета за България“поставиха началотона Паисиевите дни. Училищното пространство  грейна от  багрите на тематичните ученически рисунки с изложбите„Моето училище“ и “С идеалите на Възраждането“.Най-малките паисиевцичрез увлекателни уроци се  потопиха във възрожденските времена - рисуваха, пяха, рецитираха,проведоха старателен урок  по краснопис.

„Взаимната метода“ бе  възродена през всички празнични дни- школото бе превърнато в    във взаимно училище от по-големите ученици - те  влязоха в ролята на подидаскали  и предадоха на по-малките  знанията  си за Българското възраждане, за  делото  на Паисий Хилендарски, за Параскева Ванкова – първата учителка в  Кърджали. Паисий  „лично“  раздавашена всичкисвитъчета с цитати от “История славянобългарска”. Концертите"Будителят Паисий" и "Училище любимо наше!" повдигнаха патриотичния дух в училището, а педагогическият колектив  бе изненадан приятно от ученици с  възторжен рецитал на стихове за Паисий в учителската стая. Представен бе изследователският видеопроект за Паисий Хилендарски - увлекателно и опирайки се на исторически документи, трудът разказва за  „непознатия“ Паисий.

Преподавателите от различните методически обединенияосъществихаразнобразни инициативи, с които почетоха празника: езикова фиеста проведоха учителите по езици;турнирите по  тенис и волейболдоставиха истинско удоволствие напочитателите на спорта; младите биолози  представиха проектът „Биологията от нас за вас“и подредиха тематични изложби; ученици се надпреварваха вонлайн математическото състезаниеи в математическо судоку;открит урок по история представи летописната книга като извор за миналото на училището, проведоха се дискусии и Кръглa маса за зависимостите;"Паисий за Паисий" бе надсловът на организирания базар, който предлагаше вкусна домашно приготвена храна и коледна украса, за да събере средства за социално слаби, сираци и  нуждаещи се от лечение хора. 

Изключително въздействаща за учители и ученици бе срещата с Венета Филипова –  дългогодишен преподавател по български език и литература в СУ „Отец Паисий“  и автор на книгата „Бразди“, написана за 100-годишнината  на училището.

 Двата конкурса, инициирани и осъществени от училището  - „Заветите на Паисий - „Знай своя род и език“  -  областен  конкурс  за компютърна графика,  и  "С идеалите на Възраждането“ - конкурс за разкази, есета и поезия, тържествено наградиха отличените и класирани творби.  На събитието присъстваха гости, учители, родители, ръководството на училището,  представители на местните медии. Отличията бяха връчени от директора Златко Атанасов, от Даниела Апостолова - експерт в РУО – Кърджали, и от Лазар Попов - президент на компания „Глобал Нет“.

Денят на самоуправлението в СУ „Отец Паисий“ бе едно от най-интригуващите събития – ръководството и учителите бяха заменени от ентусиазирани ученици, които се запознаха от първо лице с  особеностите на педагогическата, преподавателската и управленската работа.Денят изобилствашеот интересни педагогически подходи и забавни случкии остави незабравим спомен у всички. 

Емоционален и красив бетържественият концерт на училището, който постави финалния щрих на Паисиевата седмица.Възторженото слово за Паисий, изпълненията на гайда и цигулка, народните песни и танци на училищните фолклорни състави, изпълненията на вокална група „Звънче“ и солисти, мажоретният съставна СУ „Отец Паисий“ - всички те създадоха неповторима празнична атмосфера и  докоснаха сърцата на присъстващите родители, ученици, учители и гости.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини