Тракийци отбелязаха годишнината от рождението на войводата Димитър Маджаров

Изображение 1 от 2

    С полагане на венци пред паметника на Димитър Маджаров в Кърджали, тракийци от общината отбелязаха годишнина от рождението на войводата.

    Роден на 15 декември 1882 г. в с. Мерхамли, той е известен още като Спасителят на тракийските бежанци от 1913 г. Земният му път завършва на 25 ноември 1949 г. в град Кърджали. Тракийци са го прославили с много народни песни и ежегодно отдават почит на двете паметни дати в неговия живот – рождението и смъртта му. А по време на днешното честване, председателят на НЧ “Тракия – 2009“ Йордан Митев обяви, че предстои и подмяна на паметника. 

    „Много пъти сме търсили начин да бъде поправен сегашният паметник, но специалистите са категорични, че не може и за това ще правим нов постамент, като смятаме на пролет върху него да бъде поставен самият образ на войводата“, каза Митев.

    Паметникът ще бъде различен,  по-внушителен с монолитен постамент и текст, в който възложителите искат да поставят думи на Димитър Маджаров и текст за неговото дело. Освен на собствените си сили, Тракийско дружество „Димитър Маджаров“ и НЧ „Тракия – 2009“ ще търсят финансова подкрепа и от други места.

    На 16 декемвритракийците в Кърджали ще почетат и друг войвода – Петко Киряков, по-известен като Капитан Петко войвода. Роден на 18 декември 1844 г. в с. Доганхисар, Беломорска Тракия (днес в границите на Република Гърция), Неговият бурен живот започва на 17 години и завършва на 56. С шествие от паметника на Васил Левски в центъра на Кърджали в 12:30 часа, представители на “Тракийско дружество - Д. Маджаров“, НЧ„Тракия-2009“,  заедно с  Професионална гимназия по електротехника и електроника „Кап. Петко войвода“ ще се отправят към монумента на Капитан Петко войвода, където отново ще поднесат венци и цветя.

    По случай коледните и новогодишни празници тракийци от Кърджали ще изнесат в Градската градина празничен фолклорен концерт на 17 декември (събота) от 11:30 часа.

    БТА

    Снимки:еТВ

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини