Община Кърджали тегли 6 милиона лева безлихвен заем,връща го до края на 2023 г./обновена/

Изображение 1 от 4

    Община Кърджали ще тегли 6 милиона лева безлихвен заем от Централния бюджет на Република България. Днес това е основна точка в дневния ред на заседанието на местния парламент. Мнозинството от съветниците  подкрепиха докладна на кмета на Община Кърджали инж.д-р Хасан Азис. В нея се посочва,че максималния размер на дълга е 6 млн.лв.За гласуваха 27 съветници от ДПС и БСП,а против 11 народни избраници от ГЕРБ,ДБ и независими.

    Начина  на обезпечаване е чрез финансови средства от местни приходи, обща изравнителна субсидия и целева субсидия за капиталови разходи ;

    Условия за погасяване на заема са съгласно чл.103, ал.1 от Закона за публичните финанси, безлихвеният заем се отпуска със срок на възстановяване не по-дълъг от края на 2023 година.

     Общинския съвет възложи и делегира права на кмета на община Кърджали да подготви и отправи мотивирано искане за отпускане на временен безлихвен заем пред Министерство на финансите, както и да извърши всички останали необходими правни и фактически действия за изпълнение на решението.

     Градоначалникът се аргументира пред народните избраници посочвайки:

    Приходният ресурс е недостатъчен, за да се гарантира издръжката на дейностите и всяка нова нормативно вменена дейност и отговорност изисква ресурс, който се пренасочва и така се натрупват нови задължения. Все по-често разходите са динамични, непредвидими и изискват свободни парични ресурси. Ковид пандемията от началото на 2020 г., продължила повече от две години също оказа своето влияние върху бюджета на община Кърджали – необходимост от извършване на повече разходи за превантивни дейности и преодоляване последствията от пандемията (и то непредвидени по бюджета) и намаляване на общинските приходи. Негативно отражение върху бюджета на община Кърджали оказват и кризата, породена от ръста на цените на енергоносителите, материалите, храните и др., както и въоръжените действия на територията на Украйна, застрашаващи мира и сигурността в Европа и водещи след себе си хуманитарна и икономическа криза, с непредвидими последствия.

      Съветници от опозицията се обявиха от трибуната против поемането на дълг към Централния  бюджет.Радослав Милев обвини градоначалника,че се подиграва със съветниците,като е внесъл точката за дълга в последния момент в деловодството на местния парламент.Той подчерта,че това е практика.Попита как ще се върнат тези 6 млн.лв.Гроздан Колев от ГЕРБ посочи,че липсва ясна аргументация за нуждата от заем.Независимия Огнян Иванов обяви,че общината е в касов разрив.Некоректен е начина по който се внесе проекторешението на заседание на местния парламент, подчерта Иванов.Той бе категоричен,че ако Общинския съвет през последните години бе приел Програма за финансово оздравяване нямаше да се стигне до днешната ситуация.

      Съветничката от ДПС Елван Гюркаш подкрепи предложението на Хасан Азис.Тя каза,че вземането на безлихвен заем не трябва да се драматизира.Подчерта,че то се налага,заради извънредни разходи свързани с пандемията и икономическата криза.

      Градоначалникът посочи,че повече от 20 г.такъв кредит не е вземал.Сега има натрупани задължения и може да се стигне до нежелана намеса на частен съдия изпълнител.Той посочи,че от законовата възможност да теглят безлихвени заеми са се възползвали общини като Варна,Пловдив,Благоевград,Велико Търново,Перник и др.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини