Ротари клуб Кърджали отново с поглед върху децата, започва проект за очното здраве

Ротари клуб Кърджали отново е с поглед върху децата в общината. По инициатива на президента на клуба Невин Караджа от 1 януари 2023 г. стартира проекта:Профилактика на очното здраве сред деца в предучилищна възраст в община Кърджали. Той ще се осъществява в детските градини в Община Кърджали. Партньори са Общинска администрация Кърджали и МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”.

Обща цел е профилактични прегледи на децата в предучилищна възраст като се извършва профилактика с цел ранна диагностика, която да спомогне за навременното лечение на деца с амблиопия. Профилактиката ще бъде на място в детските градини, така че да бъдат обхванати деца от всички социални и етнос групи.Ще се осъществява и превенция от други очни заболявания

Проектът е насочен към 600 деца на възраст 5-6 години, посещаващи 23 детски градини на територията на Община Кърджали. Благодарение на тези профилактични прегледи ще бъде засечен броя на децата, страдащи от амблиопия. Амблиопията е едностранно или двустранно намаляване на зрителната острота, причинено от потискане на нормалното зрение или разстройство на бинокулярното взаимодействие. Това състояние  на намалено зрение се среща при деца в най-ранна възраст и резултатът от него е влошено качество на живот. В по-голяма част от случаите заболяването не е свързано с видими аномалии, които да индикират за наличие на проблем.Това сподели за медиите президентът на Ротари клуб Кърджали Невин Караджа.

Тя поясни още,че от амблиопия страдат средно 9% от децата в предучилищна възраст в България, като в другите развити европейски страни този процент е двойно по-малък. Основната причина за големия процент заболеваемост в България е липсата на информираност и инициативи за ранно диагностициране.

Прегледите ще бъдат извършвани на място, в детските градини, от специалисти офталмолози, работещи на територията на град Кърджали. Прегледите ще бъдат извършвани само след подпис на Декларация за информирано съгласие от родител. Ще се попълва      „Лист за очен статус” на всяко дете и ще се предостави на родителите с препоръка за посещение при лекар. Копия на картоните ще се съхраняват и при медицинската сестра на детската градина, като ще станат част и от здравното досие на детето в училищна възраст.

Невин Караджа сподели още: Ранната диагностика способства за навременно лечение на деца с амблиопия. Това представлява шанс за всяко дете с тази диагноза да бъде излекувано, да води пълноценен начин на живот и да има възможност да избира социално значими професии, които изискват двуочно стерео зрение – скулптор, художник, пилот на самолет, хирург, професионален шофьор и много други. Заболяването се среща при деца в най-ранна възраст, като в по-голяма част от случаите то не е свързано с видими аномалии, които да индикират за наличието на проблем.

  Проектът бе представен пред Дистриктния фонд на Дистрикт 2482-България от члена на Борда на Ротари клуб Кърджали Севдалин Огнянов,който е и електпрезидент.

  Пред членовете на клуба той сподели,че проектът е получил Дистриктен грант в размер на 3000 долара.Съфинансирането от Ротари клуб  Кърджали е на стойност 3573,47 долара.

  Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини