Пенсиониран американски генерал посочи слабото звено в отбраната на НАТО

Кибератака срещу германските пристанища Бремерхафен и Хамбург би възпрепятствала сериозно усилията на НАТО да изпрати военни подкрепления на съюзниците. За това предупреди пред "Ройтерс" пенсионираният американски генерал Бен Ходжис.

Ходжис командваше въоръжените сили на САЩ в Европа от 2014 г. до 2017 г. и отдавна твърди, че гражданската инфраструктура е съществен стълб на военната стратегия.

В интервюто за "Ройтерс" той подчерта, че киберзащитата е също толкова важна, колкото и системите за противоракетна отбрана за охрана на германските пристанища в Северно море.

В последно време Русия все по-често насочва ударите си към комуникационната и електроенергийната инфраструктура в Украйна, а през октомври предупреди, че "квазицивилната инфраструктура" може да бъде легитимна цел за ответен удар срещу държави, подпомагащи източноевропейската страна, която тя нападна през февруари.

Бремерхафен и Хамбург всъщност са най-важните морски пристанища, от които зависи Алиансът, за военното оборудване, а не само за търговските товари, изтъкна Ходжис.

Той припомни хакерската атака от 2017 г., която бе наречена NotPetya и се приписваше на Русия. Въпреки че първоначално тя беше насочена към Украйна, бързо се разпространи през корпоративните мрежи на мултинационални компании с операции или доставчици в Източна Европа. Датският корабен гигант Maersk съобщи, че атаката е причинила прекъсвания в компютърните му системи по целия свят, поради което компанията е загубила информация за товарите си.

Тогава разбрах колко сме уязвими, заяви Ходжис.

Ако не можем да използваме Бремерхафен, за САЩ ще бъде много трудно да се подсилят и да изпълнят своята част от оперативните планове, предупреди той.

В светлината на това решението на Берлин да разреши на китайската група COSCO Shipping Holdings Co. Ltd да закупи дял от терминал в Хамбург - най-голямото пристанище в страната, е "много тревожно", защото така те влизат в "екосистемата" на пристанището, отбеляза той.

По негови думи пристанищата ще бъдат от съществено значение за привличането на съюзници. По тази причина, "знаейки, че китайците могат да повлияят или да нарушат дейностите в критичната транспортна инфраструктура, това е проблем".

Германското министерство на отбраната не коментира опасенията за сигурността на Ходжис.

Пристанищният оператор на Хамбург HHLA посочи, че непрестанно проучва софтуера, за да идентифицира и отстрани слабостите възможно най-бързо.

От своя страна китайското външно министерство заяви, че сътрудничеството между Китай и Германия е въпрос на двете държави и трети страни "нямат право да се намесват".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини