Парламентът на Швеция прие спорни конституционни промени за шпионажа

Шведският парламент одобри днес изменения на конституцията, критикувани заради възможно влияние върху журналистиката, предаде ДПА.

Депутатите приеха с голямо мнозинство правителствено предложение, което наред с другите неща превръща чуждия шпионаж в престъпление и го включва в наказателния кодекс.

Измененията също така предвиждат ограничения върху правото за придобиване на информация за международното сътрудничество на Швеция за публикуване в конституционно защитени медийни организации.

Промените ще влязат в сила на 1 януари 2023 г., обяви парламентът.

От догодина също така ще стане наказуемо да се предоставя информация, която може да навреди на отношенията на Швеция с други страни или организации като ООН или НАТО, съобщи Шведската телевизия.

Според правителството целта е да се подсили сигурността на Швеция и да се затворят правните пролуки. Журналистите обаче се страхуват, че мерките могат да имат влияние върху защитата на източниците и изобличителите.

Медийни компании предупредиха, че предложените промени биха застрашили демокрацията и свободата на изразяване. Представители на медиите протестираха пред шведския парламент преди гласуването.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини