Държавата поддържа 649 км републиканска пътна мрежа в областта,82 снегопочистващи машини са в готовност

От вчера 11 ноември e въведено зимното поддържане за 649 км републиканска пътна мрежа в област Кърджали. Подписаният договор за зимно поддържане на републиканските пътища в област Кърджали е с ДЗЗД „ПОДДЪРЖАНЕ КЪРДЖАЛИ“, в което участват: „ПСП СТРОЙ“ АД и „ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ“ АД

Метеорологичните прогнози се следят и ще се предприемат необходимите действия за обработка на настилките в участъците, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания особено рано сутрин, когато температурите са доста по-ниски. Целта е превантивните, а след това и снегопочистващите дейности да започват максимално бързо при прогноза за влошаване на времето, за да се осигури проходимостта на пътищата.

По 7-те опорни пункта в областта се доставят инертни материали - сол, пясък, калциев двухлорид, за обработка на настилките. Предстоят проверки на наличните суровини и техниката - снегорини, машини за разпръскване на пясък и т. н., каквито се предприемат всяка година. За зимното поддържане за републиканските пътища на територията на област Кърджали са предвидени 82 снегопочистващи машини. Приоритетно ще се почистват пътищата с интензивен трафик като първокласното трасе I-5 Хасково – Кърджали – Маказа и третокласната отсечка III-507 Кърджали – Мост – Манастир, както и високопланинските райони в областта.

Въпреки че в момента температурите са високи, Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да подготвят автомобилите си за движение при зимни условия, да не го отлагат за първите минусови температури и да следят за доброто техническо състояние на превозното средство. Нека да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат внимателно, със съобразена скорост, да спазват правилата за движение, необходимата дистанция и да не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за движение при зимни условия, затруднява работата на специализираната техника и възпрепятства пътуването на останалите шофьори.

Това съобщиха от Пресцентъра на АПИ за Кърджали бг вести.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини