„Размислите“ на Красимир Арсов в поредна изложба

Изображение 1 от 3

    45  безименни живописни платна излага в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ известният шуменски художник Красимир Арсов. За разлика от картините „Приказни видения“ и „Метаморфози“ тази година експозицията е преднамерено безименна,е решението на майстора на четката. Аргументът му „ Аз съм художник, а не поет“. Размерите на творбите са от малък до голям мащаб и са разположени в две зали. Експозицията може да бъде разгледана до 25 ноември.

    „Арсов използва съвсем уверено традиционното от модерното изкуство насам право на художника да създава безименни композиции. Този рисков за неопитния автор подход е  много мощно оръжие в ръцете на опитния и обигран майстор на четката, който съзнава способността си да те закове пред платното и без да му се налага да ти посочва заглавие“, заяви при откриването на експозицията проф. Ростислава Тодорова –Енчева. Според нея  в ориентираните към хоризонтала и вертикала композиции, с наситен фон акцентът е поставен върху експерименти с текстурата, която на места се превръща в основен законодател.

    По думите й прави впечатление, че знакови за творчеството на Краси Арсов герои – рибата, птицата, кукерът, кръстът, ангелът отново присъстват, но не доминират, както е свикнала да ги възприема неговата постоянна публика. Те този път са  „по смълчани“.

    Място в експозицията са намерили и работи в традиционни жанрове, като пейзаж и натюрморт, нетипични за художника територии.

    „Затова ни се струва , че този път Краси не ни разказва приказки. Не изобразява видения, не представя метаморфози, както досега, а рисува размисли. Оттук и липсата на заглавия. Намирам го по вглъбен и по –лаконичен от преди. Но тази лаконичност далеч не е вяла, напротив е енергична и много твърда“, сподели проф. Тодорова. Тук отново се налага типичното, „жизнерадостно“ за Арсов зелено, като символ на надеждата.

    Тя оцени Арсов с неговата нова експозиция като изобретателен, оригинален, рисуващ непрекъснато. Проф. Тодорова очаква от художника с любопитство „изводите от сегашните негови размисли“.

    От името на клуб „Култура“  Арсов бе поздравен от председателя Николай Калев. „Винаги съм се впечатлявал от неговата продуктивност, образи и символика и дълбочина на философските обобщения“, сподели Калев. Той определи експозицията като предизвикателство, което е невъзможно само с един поглед да бъде възприето.

    Настоящата експозиция се реализира с финансовата подкрепа на Общински фонд „Култура“ след участие в конкурс.

    Красимир Арсов е член на Дружеството на шуменските художници и на Съюза на българските художници. Художник в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ в Шумен. Работи живопис, колаж, рисунка. Има участия в над 80 представителни изложби в страната и чужбина. 17 самостоятелни изяви. Негови творби притежават колекционери в  Европа и САЩ.

    Галина Минева

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини