Едва 14% от жителите на областта са с висше образование, на дъното сме в класацията в страната

Наблюдението на най-високата завършена степен на образование започва от преброяването, проведено през 1934 година. За целия период до 2021 г. образователната структура на населението на 7 и повече навършени години значително се подобрява, следвайки ясно изразена тенденция на увеличение на броя и дела на населението с висше и средно образование и намаляване на броя на хората с основно и по-ниско образование. Този процес в област Кърджали се извършва доста по-бавно и като краен резултат имаме относително по-неблагоприятна образователна структура, в равнение с другите области в страната.

Към 7 септември 2021 г. броят на лицата с висше образование в област Кърджали е 18 668. Те съставляват 14.0% от населението на възраст 7 и повече години. Това е най-ниският относителен дял на висшистите спрямо другите области на страната. За сравнение: 25.5% средно за страната, София (столица) - 43.6%, следвана от областите Варна (30.7%) и Пловдив (25.2%). 

Сравнението по общини показва още по-неблагоприятни резултати за всички общини на областта, с изключение на община Кърджали, където относителният дял на лицата с висше образование е 20.0%, но пак е по-нисък от средния за страната

В сравнение с предходното преброяване относителният дял на лицата с висше образование се увеличава с 3.7 процентни пункта. Увеличава се и разликата между завършилите висше образование по пол. Относителният дял на жените с висше образование достига 16.8%, а на мъжете – 11.1%, като в сравнение с 2011 г. се увеличава съответно с 4.1 и 3.1 процентни пункта. Значителни са различията и в образователната структура на лицата по местоживеене. Докато относителният дял на лицата с висше образование в градовете на областта е 25.2%, то в селата е 6.1%, или четири пъти по-малко. 

Към 7 септември 2021 г. 50 656 лица са със завършена най-висока степен средно образование. От тях 42.8% са завършили общообразователни (гимназиални) програми, а 57.2% - професионални програми, включващи придобиването на втора или трета степен на професионална квалификация, или еквивалентните в миналото техникуми и средни политехнически училища (СПТУ). Програми за професионално обучение след средно образование (IV степен професионална квалификация) са завършили 943 лица, а 2 367 лица са със завършен първи гимназиален етап на средното образование. Продължава положителната тенденция на намаляване на лицата с ниско или без образование. Завършилите начално образование са 11 135 лица; започналите, но незавършили начално образование са 6 236 и никога непосещавалите училище са 2 092. Спрямо 2011 г. относителните дялове от населението на 7 и повече навършени години намаляват съответно с 3.1, 1.6 и 2.0 процентни пункта. Макар и да намалява делът на хората с ниско образование, в област Кърджали той е много висок. Делът на лицата с начално и по-ниско образование в област Кърджали е 14.6%. По-висок е само в област Сливен (20.5%). За сравнение стойностите на показателя за водещите области са: Габрово (7.5%), Перник (8.1%) и София (столица) (8.2%).  

Това съобщиха от Статистическото бюро в Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини