Установиха остра вяла парализа у 11-годишно кърджалийче, болестта е заразна и изключително коварна

Здравните власти в Кърджали установиха остра вяла парализа у 11-годишно кърджалийче. Момиченцето  е изследвано в края на миналата седмица, като болестта е констатирана в петък. Това съобщи за Кърджали бг вести главният секретар на Регионалната здравна инспекция Петя Папазова. Тя посочи,че случай на заболяването не е регистриран повече от година в областта.

  По информация на Кърджали бг вести детето се лекува в Пловдив. В нашето неврологично отделение се приемат само пациенти над 18 години.

 Острата вяла парализа е изключително коварно заболяване. Заразяването става чрез вирус. То може да пълзи от долните към горните крайници и да засегне центъра на дишането.Ако не се лекува на време изходът може да е летален. Това сподели  началника на инфекциозното отделение в МБАЛ”Д-р Атанас Дафвски” д-р Магдалена Маринова.

Острата вяла парализа е вирусно заболяване, който най-често се засича при тийнейджъри. Първоначалните симптоми напомнят на грип. На втория или третия ден вече се наблюдава и пареза на различни мускули, най-често са засегнати лицевите. В този период пациентът изпитва болка, а движенията в засегнатите мускули са ограничени.

Острият стадий на заболяването обикновено продължава около седмица и след това се наблюдава бавно възстановяване. Хванато навреме, заболяването е напълно лечимо. Може обаче да има и трайни последици, предупреждават лекарите.

Освен инфекционисти, при лечението на вируса се ангажират ортопеди и рехабилитатори, защото е необходимо възстановяване на засегнатите мускули.

Острата вяла парализа се причинява от полиомелитен вирус. Най-сигурната профилактика е ваксината. В България тя е част от задължителния имунизационен календар.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини