Марсиански синоптик!

По-голямата част от научната общност е заета да търси отговор на въпроса има ли живот на Марс. За специалиста по атмосферни науки Ищван Суньог от университета на Тексас обаче е по-важно да открие дали на Червената планета има климатично време, съобщава "Попюлар сайънс", цитиран от БТА.

Ищван Суньог, първият "марсиански синоптик", е получил субсидия от НАСА, за да изследва и прогнозира атмосферните условия на Червената планета. "Тънката атмосфера на Марс не предполага наличието на време, поне не такова, каквото е земното.

Въпреки това на Марс има облаци, драстично ниски температури и прашни бури, които бушуват на всеки между две и четири години. В резултат на тези явления цялата планета остава покрита с прах месеци наред", обяснява Суньог.

Специалистът от университета на Тексас ще изследва и прогнозира времето на Марс съвместно със свои колеги от университета на Мериленд и от Лабораторията по динамика на флуидите в Принстън.

"Всички прогнози за времето, включително и тези, които се излъчват по телевизията, се основават върху модели за различни физични параметри на земната атмосфера - температури, ветрове, налягане. Главната цел на нашия проект е да получим точни количествени оценки на тези параметри на марсианската атмосфера", казва първият марсиански синоптик.

Знанието за това какво се случва на Марс е ключът към успешни мисии за изследване на планетата.

Там сега работят два апарата - "Спирит" и "Опортюнити", които се захранват със слънчева енергия. Силните прашни бури могат да блокират достъпа на слънчева светлина до тях и да попречат на способността им да зареждат батериите си. В краткосрочен план прогнозите за времето на Марс ще повишат сигурността на непилотираните мисии. В дългосрочен аспект те могат да помогнат за безопасното организиране на пилотирани мисии до Червената планета.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини