Документален филм за софийските години на Ататюрк ще представят в Кърджали

Изображение 1 от 3

    Документалният филм “Софийските години на Мустафа Кемал 1913-1915”, чийто автор е дългогодишният кореспондент на БТА в Турция Нахиде Дениз и режисьорът Уфук Каракаш  ще бъде представен на 10 ноември в Кърджали. Прожекцията ще бъде съпроводена от изпълнение на любими песни на Ататюрк. Това съобщиха за Кърджали бг вести от Генералното консулство на Р Турция в Пловдив.

      Филмът проследява престоят на Мустафа Кемал в София като военен аташе. Полагат се основите на приятелство между двете страни,което се увенчава с 109 години мирни отношения.

     Снощи филмът бе прожектиран в хотел „Рамада-Тримонциум” в рамките на честването на националния празник на Р Турция. Присъстваха народни представители,областни управители, кметове на общини, ректори на учебни заведения. Имаше силно присъствие от Кърджали и областта. Сред гостите бяха кметът на Кърджали инж.др Хасан Азис, на Крумовград Себихан Мехмед,на Джебел-Неджми Али. Сред поканените бе и общественикът и предприемач Сабахатин Гьокче,както и районния мюфтия Басри Еминефенди.

      Бе прочетено приветствие от президентът на югоизточната ни съседка Реджеп Таип Ердоган.Слово посветено на приятелските отношения между Турция и България произнесе генералният консул Корхан Кюнгерю.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини