Иманярска напаст в Източните Родопи, малджиите се представят като търсачи на самородно злато

 Иманярска напаст е налегнала Източните Родопи. Малджии шетат по археологическите обекти с металотърсачи и продават откритите находки на трафиканти на културни ценности. Не е останал археологически обект нетарашен от иманярите.Има и такива,които търсят закопано злато. Те са по-безвредни. За съжаление заради тях не остана стар бунар неразрушен. Малджиите предпочитат бунарите, като ги смятат за едно от сигурните укрития за гърнета със златни лири. Вечер те клечат край тях в очакване на огнено сияние, което да бележи наличието на имане.

 И едните и другите шетат с модерни металдедектори. Представят се за търсачи на самородно злато. Носят карти на Асоциацията за злато и метеорити. Това споделя пред Кърджали бг вести председателят на асоциацията Кирил Стаменов. Той разказва,че иманярите му създават големи проблеми с властите,злоупотребявайки с членските карти.

 В момента реките в Източните Родопи са пресъхнали.Не може да се търси и промива самородно  злато нито в района на Перперикон и Стремци,нито в Ивайловградско. Мнозина се насочват към  иманярстване,със съжаление споделя Кирил Стаменов.Той разказва ,че в момента тече дело срещу член на асоциацията в Кюстендил. Той бил уличен в иманярстване.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини