Столтенберг: Завоалираните ядрени заплахи на президента Путин са опасни и безотговорни

Министрите на отбраната на НАТО ще се срещнат тази седмица във важен момент за трансатлантическата сигурност, заяви днес главният секретар на блока Йенс Солтенберг.

"Ще прегледаме напредъка си в укрепването на възпирането и отбраната на НАТО. Допълнително ще увеличим защитата на нашата критична инфраструктура в светлината на саботажа на тръбопроводите „Северен поток“.

И ние ще засилим и ще поддържаме подкрепата си за Украйна, за да могат да продължат, за да могат да продължат да се защитават и да освобождават територия от руска окупация.

Украйна има инерция и продължава да прави значителен напредък.

Докато Русия все повече прибягва до ужасяващи и безразборни атаки срещу цивилни и критична инфраструктура.

Президентът Путин се проваля в Украйна. Неговите опити за анексии, частична мобилизация и безразсъдна ядрена реторика представляват най-значимата ескалация от началото на войната. И показват, че тази война не върви по план.

НАТО не е страна в конфликта. Но нашата подкрепа играе ключова роля. Съюзниците остават единни в подкрепата си за суверенитета и самоотбраната на Украйна.

Министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников ще се присъедини към нас утре, каза Столтенберг. Както за ръководената от САЩ контактна група за Украйна, така и за вечеря с министри от НАТО. Заедно ще отговорим на спешните нужди на Украйна.

Приветствам неотдавнашните изявления на съюзниците за предоставяне на по-модерни системи за противовъздушна отбрана и други способности на Украйна. И очаквам с нетърпение по-нататъшни доставки, заяви Столтенберг.

"Нашето послание е ясно: НАТО е с Украйна. Колкото е нужно.

Президентът Путин започна тази война. Той трябва да сложи край, като изтегли силите си от Украйна.

И президентът Лукашенко трябва да спре съучастието на Беларус в този незаконен конфликт."

В четвъртък Столтенберг ще председателства редовно заседание на Групата за ядрено планиране. "Основната цел на ядреното възпиране на НАТО винаги е била запазването на мира, предотвратяването на принудата и възпирането на агресия", подчерта той.

Следващата седмица НАТО ще проведе отдавна планирано учение за възпиране - рутинно обучение, което се провежда всяка година.

"Завоалираните ядрени заплахи на президента Путин са опасни и безотговорни. Русия знае, че ядрена война не може да бъде спечелена и никога не трябва да се води. Ние следим отблизо ядрените сили на Русия.

Не видяхме никакви промени в позицията на Русия. Но ние оставаме бдителни.

На срещата на върха в Мадрид през юни лидерите на НАТО решиха фундаментална промяна в нашата отбрана и възпиране, за да отговорят на новата реалност в областта на сигурността.

Удвоихме броя на бойните групи на НАТО в източната част на Алианса. Те могат бързо да бъдат увеличени до размер на бригада. Увеличаваме и числеността на нашите сили с висока готовност.

На тази среща на министрите ще вземем решения за увеличаване на нашите запаси от боеприпаси и оборудване. За да се ускори предоставянето на способности и да използва процеса на планиране на отбраната на НАТО, за да осигури на индустрията дългосрочното търсене, от което се нуждае, за да увеличи производството.

Ще обърнем внимание и на защитата на нашата критична инфраструктура. НАТО работи по това от много години и след саботажа на тръбопроводите „Северен поток“ ние допълнително засилихме нашата бдителност във всички области.

Удвоихме присъствието си в Балтийско и Северно море до над 30 кораба, подкрепени от морски патрулни самолети и подводни способности. Тези усилия са тясно координирани от Морското командване на НАТО.

Съюзниците също повишават сигурността около ключови инсталации. И засилват разузнаването и споделянето на разузнаване.

Ще предприемем по-нататъшни стъпки за укрепване на нашата устойчивост и защита на нашата критична инфраструктура.

Всяка умишлена атака срещу критичната инфраструктура на съюзниците ще бъде посрещната с единен и решителен отговор.

Последната ни сесия ще се фокусира върху мисиите и операциите на НАТО. От Косово до Ирак.

Към нас ще се присъедини върховният представител на ЕС Борел.

Защото НАТО и Европейският съюз са изправени пред едни и същи предизвикателства пред сигурността.

Очаква ни тежка зима. Затова е още по-важно Северна Америка и Европа да продължат да стоят обединени. В подкрепа на Украйна. И в защита на нашите народи."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини