Архивът в Кърджали отбеляза професионален празник,посвети изложба на празника на града


10 октомври е професионален празник на българските архивисти - хората, които се грижат документалната памет на миналото да се пази и съхранява. Датата е годишнина от създаването през 1951 година на Държавният архивен фонд. През 2022 г. се навършват 71 години от началото на организираното архивно дело в България. 
Архивът в Кърджали е създаден през 1960 г. Към 1 януари на съхранение в него са 1108.15 линейни метра с 3284 архивни фонда, 70 от които лични. Общият брой на архивните единици е  114 100. 
В Кърджали празникът се отбелязва с изложба и представяне на второто издание на книгата на дългогодишния директор на отдела Вълчо Златилов.
"Почитай миналото, гради бъдещето" е мотото на документалната експозиция, която е посветена на 110 години от създаването на община Кърджали и присъединяването на Източните Родопи към свободна България, каза за Радио Кърджали Гергана Димитрова, началник на Държавния архив в Кърджали. 
"Тъй като един 110-годишен период трудно би могъл да се представи в няколко табла, сме наблегнали на синглите, характерни за общината, почетни граждани, Деня на Кърджали, откога се отбелязва. Също така на девиза, автора на девиза, знамето на общината. Има също и периоди на кметовете - от създаването на общината през 1912-та година до днешния момент. Всеки един кмет е характерен с постиженията и дейностите, които е развивал през периодите на своето управление. Имаме предвидена и още една проява по повод Деня на архиварите - представяне на второто преработено и допълнено издание на книгата "Разбойничеството в Източните Родопи (1918-1941г.)"  с автор Вълчо Златилов", допълни Гергана Димитрова, началник на Държавния архив в Кърджали.
Изложбата може да бъде видяна в сградата на Държавния архив в Кърджали на пазара до края на годината, както и на фейсбук страницата на Държавен архив Пловдив, част от който е и кърджалийският отдел, каза още Гергана Димитрова.
Според нея има интерес към работата на отдела в Кърджали. В последните години се засилва научните търсения на много хора, свързани с документи за историята на родните им места.

БНР-Радио Кърджали

Снимка:еТВ
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини