Скулпторът Зиятин Нуриев,номиниран за Почетен гражданин на Кърджали

Скулпторът с международно признание Зиятин Нуриев е номиниран от инициативен комитет за званието Почетен гражданин на Кърджали,за популяризиране на културата на региона зад граница.Кандидатурата му е одобрена от комисията към Общинския съвет.Зиятин Нуриев ще бъде удостоен със званието на тържествената сесия в Деня на Кърджали.

Зиятин Нуриев е известна личност в нашия град. Роден е на 08.05.1955 год. в с. Мост, общ. Кърджали.

През 1974 год. завършва Художествена Гимназия в Казанлък, а през 1982 год. Художествената Академия в София.

Първата му професионална изява е седмица след дипломирането от Академията с участие в Национална Младежка Изложба в София с две творби,които веднага се откупуват от Градска Художествена Галерия – Варна и от Софийска Градска Художествена Галерия. Същата година участва в авторитетния за времето си „Международен Симпозиум по Скулптура“ в местността Отманлий/парк Росенец/, Бургас, където печели голямата награда. Творбата му Шепот и до днес, е експонирана в крайморския парк в Бургас.

През 1991 година отива за пръв път като турист в Истанбул. При случайно посещение в галерията „VAKKO“, оставя свое предварително приготвено резюме.Още същата година го канят да открие първата си изложба във „VAKKO“, Анкара.

В Турция талантът и майсторството му са оценени веднага и ЗиятинНуриев получава  покана да преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства към Университета в Мармара,Истанбул, където преподава и до днес.

Достойнствата на скулптора са оценени от множество галерии и частни колекционери на пластика - голяма или малка - в България и Турция, Япония и Холандия, Белгия и Германия, Полша и САЩ.

В този период участията му в изложби и симпозиуми е много интензивно, а налагането му като име се измерва с големия брой получени награди и отличия:

1982 - Международен симпозиум по Скулптура в камък, Бургас, България - Голямата награда

1985 - Национална младежка изложба - награда на Съюза на българските художници

1987 - Изложба Скулптура на открито, Варна - Първа награда

1987 - Съюз на българските художници - Награда  за скулптура, 

1988 – Обща Изложба "Пирин - Благоевград" - Първа награда за Скулптура

1998 - Румели Холдинг Конкурс Скулптура - Поощрение 

2002– Конкурс Скулптура за входна артерия на гр. Трабзон – първа награда и поощрение 

Негово дело е и откритата през ноември 2006 г. Монументалната пластика “Лирата на Орфей” на обновеното кръгово пространство пред автогара „21 век” в гр. Кърджали.

Зиятин Нуриев е изключително талантлив скулптор, който работи с различни материали като базалт, гранит, мрамор, бронз, инокс и др.

Стилът и характерът на неговото изкуство говорят не само за една голяма душевност, за силата на мъдростта и усещане за вечността.

По време на януарските събития през 1990 год. Зиятин, заедно с Благой Калъмов и Георги Чешмеджиев, взе активно участие в учредяването ни дейността на Комитет за гражданско единство, който допринесе много за потушаването на създалото се етническо напрежение в гр. Кърджали.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини