Две дела се водят срещу Общината от нахапани от бездомни кучета, кастрират масово животните

Две дела се водят срещу Община Кърджали от нахапани от бездомни кучета кърджалийци. Едно вече има и спечелено. Делата са заведени след закриването на приюта „Дай лапа”, когато имаше вакуум в мерките срещу бездомните животни.

  Постарахме се бързо да разкрием временен приют. Осигурили сме десет клетки за агресивни животни. Служители с бус ловят бездомни кучета по сигнали на гражданите. Масово кастрираме заловените животни,което намалява тяхната агресивност. Това сподели за Кърджали бг вести управителят на общинската фирма „Озеленяване,благоустройство и чистота”Раид Идриз. Идриз посочи, че проблемът е трудно решим,докато не престане практиката хора от селата да пускат в парковете на Кърджали цели котила от малки кученца, заедно с майките. Обикновено те са много агресивни към хората. Проблемът е в съзнанието на гражданите, които изоставят животните,категоричен е Раид Идриз.

 Социални антрополози твърдят, че една от причините хората да изоставят животните са религиозни предразсъдъци. Характерни са за хора с по-консервативно мислене, често живеещи извън градовете. Това важи и за исляма. В Хадисите,преданията за живота на Пророка Мохамед категорично се забранява да се държи куче, освен ако не е за лов, за охрана на добитък или на земеделски площи. Цитира се Пратеника на Аллах, който казва”Който притежава куче,освен ако то служи за лов или пази добитък,въздеянието му се намалява всеки ден с по два карата”.

  В модерно устроените градове това не важи ,сочат наблюденията ни. Така в Бурса,града на българските изселници се намира един от най-модерните приюти за бездомни животни. Всеки ден пристигат автобуси с ученици.Децата се насърчават да осиновяват домашни любимци.Отношението към бездомните животни е за пример.

  Георги Кулов

Снимка:Кирил Киряков

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини