Кърджали и Лос Анджелис обменят добри практики в неправителствения сектор

Културно-историческото наследство на Източните Родопи, съвременните аспекти на доброволчеството и потенциала за партньорство на неправителствения сектор у нас и зад граница - това бяха акцентите по време на визитата на Калин Крумов, председател на Българското общество за просвета и култура „Пчела“ -Лос Анджелис. Посещението му в Кърджали бе в отговор на обменната работна визита в САЩ на Веселина Юрукова, председател на Сдружение “Омега”. Двете организации си сътрудничат в рамките на програмата на Държавния департамент „Professional Fellows“.

Първата среща на Крумов бе с Даниела Коджаманова, директор на РИМ - Кърджали, която сподели, че е изключително важно всяко едно посещение на Източните Родопи да стартира от музея, защото в тази институция е съсредоточена цялата информация за историческото минало на региона и неговите природни дадености.Експозициите онагледяват най-добрите образци на културите и хората, живели по тези земи. Те съдържат максимума от знания за наследството на Източните Родопи и са своеобразен пътеводител при избора на обекти, съобразно интересите и потребностите на различните групи туристи.

По време на разговорите с главния архитект на Ардино Станислав Луков и скулптора ЗиятинНуриев,стана ясно, че двамата обмислят съвместен проект за оформяне на пространството на кръстовището на ул. „Булаир” и бул„Беломорски”с  мемориал посветен на трите световни религии, които съжителстват в Кърджали. Архитектът разказа и за проектите, по които е работил през последните двадесет и пет години в Кърджалийска област.

“Черешката на тортата” при посещението на американския гост бе дискусията с 20 местни млади активисти и обществени лидери, пред които Крумов изнесе кратка и въздействаща лекцияпод надслов “Защо, Какво и Как -Творческо лидерство на общността”по модела на TED Talks. Ключовите теми в нея бяха връзката между българите в чужбина и българите в България, родолюбието, ролята на образованието и добрите примери. Специален акцент бе поставен на “доброволчеството”, което в Щатите е застъпено на всички равнища. Линк с откъси от видео лекцията можете да откриете тук - https://fb.watch/fNsi67X4dy/или на страницата на Сдружение “Омега”.

Престоят на Крумов бе съпътстван и от разходка до кораба Емона – докаран от Бургас и пуснат във водите на яз. „Кърджали“ по идея на капитан  Георги Георгиев –първият българин, осъществил околосветско пътешествие с яхта и вписан в книгата на рекордите "Гинес". "Изминаването на тези 450 километра е било истинско приключение, изпълнено с много перипетии, разказа Мирослав Шопов, настоящият собственик на кораба, който има идея за филмиране на историята.

По време на пребиваването си в Кърджалипредседателят на Българското общество за просвета и култура „Пчела“ - Лос Анджелис успя да изкачи Перперикон и да се запознае с неговия изследовател проф. Николай Овчаров, възхити се на меандрите на Арда, на Дяволския мост и Каменната сватба.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини