Иманяри от близо и далеч търсят златото на Поп Мартин в Кърджалийско, ровят около Поп Мартиновата дупка

 Иманяри от близо и далеч търсят златото на Поп Мартин и неговия съратник Вълчан Войвода в Кърджалийско. Те ровят около Поп Мартиновата дупка в близост до Орешари. Поп Мартиновата дупка е древна тракийска гробница, предизвиквала интерес от хилядолетия. Около нея има комплекс от скални ниши.

Местоположението й е стратегическо-в долината на Арда по трасето на древен път за Крумовград. Легендата разказва, че от Поп Мартиновата дупка легендарния комита с един изстрел повалял заптиетата на султана.

Безброй са легендите за съкровището, скрито от Вълчан войвода и верния му съратник Поп Мартин. Безброй са легендите и за самите тях. Достоверното за живота им е малко, изобилстват вярванията, преданията, разказите, отпращащи ги в един или друг край на земята ни. Иманяри до днес търсят несметните хайдушки богатства, скрити в тайнствена пещера. И не една е наречена с имената им. Но товарите злато не са излезли на светло. Има ли ги? Вероятно. Вълчан войвода и Поп Мартин са хайдутували из смутни за Османската империя времена. Грабили кервани, завардвали проходи, слагали ръка дори на султански пари от събрани данъци. А се допуска, освен това, че при митарствата попаднали и на римско или тракийско съкровище. Златото било толкова много, че Вълчан, смятан и за радетел за свободата, пратил Мартин при руския император да договори откупуването й. Пратеникът трябвало да убеди Николай I да отвори с Турция война, да победи и донесе свобода за България. Разходите за това щели да бъдат поети от Вълчан. Щял да плати цялата кампания – оръжие, боеприпаси и храна, заплати на войниците и офицерите, пенсии, дори, за вдовиците на загиналите. Всичко – в злато!

  Спелеологът Минчо Гумаров разказва,че научния интерес към  Поп Мартиновата дупка е отколешен.Първата книга за легендарния Поп Мартин  и Поп Мартиновата дупка е написана от хасковския краевед Борис Колев.Днес до нея води екопътека.Прииждат много туристи,почитатели на мегалитната култура.Скалната гробница е уникален паметник на тракийското културно наследство.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини