Радев: Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици

Решението на президента на Руската федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици.

Това каза президентът Румен Радев след края на консултативната среща със служебния премиер Гълъб Донев, членове на кабинета и представители на службите, които обсъдиха последиците за сигурността, икономиката и социалната сфера от ескалацията на войната в Украйна. Консултативната среща беше свикана от държавния глава по-рано днес. 

На проведената днес консултативна среща обсъдихме рисковете за България при потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна, заяви в началото на изявлението си държавният глава. Той припомни, че в първите часове от началото на войната на 24 февруари, е свикал консултативна среща с институциите в президентството.

„Тук, в тази зала, заклеймихме руската агресия срещу Украйна като категорично недопустима“, каза Радев. Той добави, че от началото е призовавал за прекратяване на бойните действия и за мирно уреждане на конфликта със средствата с дипломацията.

„За съжаление, стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията“, смята Радев.

Президентът определи като „недопустимо“ три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта. „Колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не може да бъде пренебрегвана“, подчерта той.

„Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае“, заяви още Радев.

Той обърна внимание, че растат и рисковете за нашия регион, Европа и света.

„Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране“, посочи държавният глава. И добави: „България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своите ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса“.

Според Радев трябва да е ясно, че рисковете от войната не се изчерпват с военната сигурност. „Като отговорен член на Европейския съюз, България е част от общата външна политика и подкрепя санкционния режим на съюза, но Европа е длъжна паралелно с налагането на санкции да активира механизми за минимизиране на риска от тези санкции“, каза той. По думите му това се налага, защото „по този начин тя сама застрашава своя индустриален капацитет и конкурентоспособност“.

Президентът даде за пример и нарастването на политическата и икономическата нестабилност. „Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени“, смята Радев.

Според него България е от най-засегнатите държави. „Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол и производството на горива в България“, допуска президентът.

Радев увери, че служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от тези кризи. Той определи като „критично важно“ за страната ни да има парламент и устойчиво редовно правителство.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ба
    Бай Танас
    2 -2
    21:26, 23 сеп 2022
    Авиаторчето до скоро казваше, че Крим е руски ! Сега как да му повярваме?
    Радев е лъжливото овчарче в българската политика ! Благодарение на неговата стратегия отново ще правим избори и пак няма да има качествен парламент .
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини