110-години от Балканската война и освобождението на града отбелязват с празнична програма в Свиленград

Програмата за празника на Свиленград, посветена на 110-годишнината от Балканската война и освобождението на града, стартира от 20 септември.

Юбилейните събития се провеждат с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Кулминацията е на самия празничен ден – 5 октомври, когато на площада пред общината от 19.00 ч. ще се проведе тържествена заря-проверка.

На 20 септември от 17.00 ч. в Арт галерията е откриването на осмото издание на Национален пленер „Нарисувани усещания”, а от 18.30 ч. в Общинската библиотека започва традиционният „Фестивал в куфар” и младият поет Владислав Ивов ще представи последната си книга „Спомени”.

На 20 септември от 17.30 ч. ще се състои официално откриване на новоизградената пешеходна алея край река Марица и фотографска изложба по проект на Сдружение „Заедно за Свиленград”.

На 22 септември от 10.00 ч. в Голяма зала на Общинска администрация „Фестивал в куфар” ще представи Театрална работилница с д-р Антоанета Петрова - преподавател в департамент „Театър” на НБУ.

От 11.00 ч. е тържествената церемония по повод Деня на независимостта на площад „Пети октомври”.

От 13.00 ч. продължават събитията от „Фестивал в куфар”. Майсторски клас по поп и джаз пеене с д-р Илиян Парасков - преподавател в департамент „Музика” на НБУ, ще се състои в залата на Хорова школа на бул. „България” №26. Същата вечер, от 19.00 ч. на откритата сцена край река Марица ще се играе театралната постановка „PLAYBАCК” на Университетски театър на НБУ.

Шестият национален фестивал на старата градска песен „С песен от свила – минаха години” започва в 10.00 ч. на 24 и 25 септември в НЧ „Васил Левски 1933”, кв. „Кап. Пeтко войвода”.

25 септември в Арт галерията от 11.00 ч. е откриването на изложба с творбите на художниците от пленера „Нарисувани усещания”. Вечерта, от 19.00 ч., на откритата сцена пред Общинска библиотека е концертът „Музиката е мечти, музиката е любов” на младия певец Ясен Неделчев.

На 26 септември в НЧ ”Просвета 1870” от 17.30 ч. ще се проведе рецитаторски конкурс „Небесен гурбетчия” по стихове на Ивайло Балабанов. На 27 септември от 16.00 ч. там ще се състои забавната игра за ученици „По стъпките на историята”.

На 28 септември от 18.00 ч. на сградата на Общинската библиотека ще се открие възпоменателна плоча за исторически събития от 1912 г., а след това, от 18.30 ч. Хорова школа Свиленград ще изнесе концерт „С песните на поколенията”.

На 29 и 30 септември от 17.00 ч. площад „Пети октомври” ще се огласи от Фестивал на духовите оркестри и детските духови оркестри.

На 1 октомври от 18.30 ч. в салона на НЧ ”Просвета 1870” ще се играе юбилейният моноспектакъл на Мариус Куркински „Мариус 50”.

Историческият музей ще събере за поредна година изявени учени на Национална историческа конференция „Свиленград – 110 години свобода”, която се открива на 3 октомври от 10.00 ч. в конферентната зала на хотел „Мерит”.

За най-малките на 3 октомври от 15.00 ч. в НЧ ”Просвета 1870” е мюзикълът „Мечо Пух” , постановка на МДТ „К. Кисимов”, гр. Велико Търново.

Концертът на Фолклорен ансамбъл „Тракия”, гр. Пловдив е обявен на 3 октомври от 18.30 ч. на площад „Пети октомври”.

Изложба от книги и фотографии „Свиленград в огъня на Балканската война” ще се открие на 4 октомври от 11.00 ч. в Общинската библиотека.

Церемония по връчване на отличието „Почетен знак на Свиленград” ще се състои на 4 октомври от 16.30 ч. в Голяма зала на Общинска администрация. След това, от 17.00 ч. във фоайето на администрацията ще се открие мобилна фотоизложба „Свиленград – 110 години свобода”.

Ежегодната награда на Лайънс клуб „Свилена” – Свиленград „Подай ръка на доброто” ще бъде връчена на 4 октомври от 18.00 ч. в Общинска библиотека.

На 4 октомври от 19.00 ч. е концертът на рок група „Б.Т.Р.” в Спортна зала – Свиленград.

5 октомври ще бъде Ден на отворените врати в Общинска библиотека – Свиленград, а в 10.00 ч. в храм „Св. Троица” ще се състои тържествена литургия за благоденствието на Свиленград и неговите жители.

От 11.00 ч. е традиционното поклонение на връх Шейновец. Тръгването на автобусите с желаещи да се включат граждани е в 9.45 ч. от площад „Пети октомври”.

Също в 11.00 ч. ще се проведе общоградски ученически крос за купа „Пети октомври” с подкрепата на Ротари клуб – Свиленград. Маршрутът е по бул. „България”, от Медицински център I до Спортната зала.

На 5 октомври от 19.00 ч. на площад „Пети октомври” е обявена тържествена заря-проверка в чест на 110 години от началото на Балканската война и освобождението на Свиленград.

Програмата ще продължи и на 6 октомври, когато от 11.00 ч. е откриването на новопостроения пенсионерски клуб „Марица” на ул. „Ген. Струков”. На 9 октомври по повод 110 години от смъртта на кап. Никола Андреев на площада в с. Капитан Андреево от 11.00 ч. ще се състои тържествената церемония с поднасяне на цветя и венци.

Културните събития от празничния афиш на общината се допълват и от разнообразна спортна програма за любителите на спорта от всички възрасти.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини