72-ма кърджалийци са използвали възможността да подадат коректна данъчна декларация

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите, напомниха от офиса на приходната администрация в Кърджали.

„Това става с подаването на еднократна коригираща декларация, след изтичане на срока за подаване на годишната данъчна декларация, но преди 30 септември на текущата година за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Физическите лица могат да направят корекции в периода 30 април - 30 септември. За юридическите лица, едноличните търговци и земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци, този срок започва от 30 юни и продължава до края на септември. Те подават коригиращата си декларация онлайн, чрез електронните услуги на приходната агенция, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП или с електронен подпис. „, уточни директора на приходната администрация тук г-жа ЕлванГюркаш. 

      „След изтичането на срока за подаване на годишни данъчни декларации 30 април / 30 юни 2022 година към момента 72 задължени лица от Кърджали са се възползвали от възможността сами да коригират годишните си декларации, като са подали нови в местния офис на Агенцията.“, съобщи още г-жа ЕлванГюркаш.

           От офиса на приходната администрация напомниха още, че до края на този месец юридическите лица, които са имали дейност през 2021 г. са длъжни да обявят Годишни финансови отчети в Търговския регистър. Ако дружеството не е имало дейност през предната година, тогава не се подават ГФО, а Декларация по чл.38, ал.9, т.2 от ЗСч  или т.нар. декларация за неактивност.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи в сайта на приходната агенция - https://nra.bg/wps/portal/nra/nachalo или на телефона на НАП - 0700 18 700 на цената на един разговор или съобразно тарифата на мобилния оператор. 

Вили Милкова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини