Талибаните дават жертви в непокорната долина Паджшер

Докато сблъсъците в северната афганистанска провинция Панджшер се засилват, талибаните и антиталибанската въоръжена група "Национален фронт за съпротива" (НФС) взаимно твърдят, че са нанесли тежки поражения на ответната страна, предаде ДПА.

Талибаните са убили 40 бунтовници и са арестували 100 други по време на военна операция в три района в долината Панджшер, заяви днес говорителят на правителството на талибаните Забиула Муджахид. Талибаните определят бойците на "Националния фронт за съпротива", която е ръководена от Ахмад Масуд, син на известен антиталибански командир, като бунтовници, уточни ДПА.

"Националния фронт за съпротива" от своя страна твърди, че талибаните са нахлули в тяхната територия и са посегнали на собствеността, честта и достойнството на хората. Говорителят на НФС Сибхатула Ахмади заяви днес в своя профил в "Туитър", че групата е убила 71 талибански бойци през последните три дни в провинцията и потвърди за 11 убити от талибаните бойци от групата.

Сблъсъците наскоро ескалираха, след като талибаните назначиха един от най-жестоките си командири - Абдул Каюм Закир, за ръководител на опитите за потушаване на боевете в долините Паджшер и Андараб.

"Националния фронт за съпротива" се смята за последния бастион на съпротивата срещу талибаните. След завръщането на талибаните на власт не се съобщават много новини за сраженията между двете враждуващи групи. При появата на изтекла информация, тя веднага бива отхвърляна от талибаните и смятана от тяхна страна за онлайн пропаганда и определяна като незначителна.

Размириците между двете групи избухнаха в долината Паджшер след хаотичното изтегляне на силите на Съединените щати, както и на други западни държави от Афганистан. Панджшер бе най-безопасната провинция в страната през последните 20 години, докато ситуацията със сигурността в останалите провинции бе нестабилна.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини