Украйна си е възвърнала 500 квадратни километра окупирани територии. Русия бомбардира

Украинската армия каза днес, че си е възвърнала 500 квадратни километра територии, окупирани от руските войски, в резултат от двуседмичната си контраофанзива в Херсонска област, предаде Франс прес. Агенцията посочва, че това е първата количествена оценка на украинските успехи в областта.
       
"Нашите успехи през тези последни две седмици са доста убедителни", каза пред медиите Наталия Гуменюк, говорителка  на Териториалните сили за отбрана на Южна Украйна, и добави, че украинските военни са освободили близо 500 квадратни километра територии, по-специално населените места Високополе, Белогорка, Сухой Пруд и Миролюбовка.

Русия заяви днес, че е бомбардирала райони в Харковска област, върху които Украйна си е върнала контрола по време на контраофанзивата на украинските въоръжени сили, предаде Франс прес.

"В районите на Купянск и Изюм бяха поразени бойци и военна техника на националистическата формация "Кракен", на 113-а бригада от териториалната отбрана и на 93-а механизирана бригада", заяви Игор Конашенков, говорителят на руското министерство на отбраната.

Руската военна интервенция в Украйна ще продължи, "докато целите ѝ бъдат постигнати", заяви днес Кремъл, на фона на отстъплението на руските сили в Източна Украйна през последните дни.

"Специалната военна операция ще продължи, докато бъдат постигнати целите, които бяха обявени при нейното начало", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Песков каза още, че понастоящем "няма перспектива за преговори" между Москва и Киев. 

Руските окупатори отново атакуват Харков, съобщи председателят на военната администрация Олег Синегубов на страницата си в Telegram. Той призова населението да остане в скривалищата.

Информацията за обстрела потвърждава и кметът на Харков Игор Терехов в Telegram: "Нов обстрел на Харков. Сега район Немишлянски е атакуван. Преди това имаше удар по гъсто населен жилищен район", пише той и подчертава, че в близост няма военна инфраструктура.

Информацията за пострадалите и разрушенията се уточнява.

Днес, 12 септември, нашествениците вече атакуваха Основянски и Киевски район на Харков, съобщава Униан. Известно е за един загинал и четирима ранени.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини