Мюсюлмани и християни са събраха за Деня Ашуре в Кърджали, бяха раздадени 3000 порции

Изображение 1 от 5

    Мюсюлмани и християни се събраха за 16-ти пореден път на Пазара за да отбележат Деня ашуре заедно. Бяха раздадени 3000 порции от лакомството. Проявата бе организирана от Община Кърджали и от Община Османгази ,Бурса.

    Лично кмета инж.д-р Хасан Азис, районният мюфтия Басри Еминефенди, енорийският свещеник отец Петър и пълномощник на турския кмет Мустафа Дюндер раздаваха порциите на събралото се множество.

      Празненството бе открито от „даскала” Байрам Юсеин, който подчерта важността на традицията в Кърджали да се събират заедно мюсюлмани и християни. Той представи и официалните гости. Сред тях бе и вицеконсулът на Република Турция в Пловдив Халид Таръ. Присъстваха и кандидати за народни представители, политици.

     Градоначалникът благодари на всички,отзовали се на неговата покана да почетат Деня Ашуре. Той посочи, че това е част от заедността в Кърджали. Важна е традицията да си поделяме залъка. Това е най-силното послание на Кърджали,подчерта кметът. Той посочи,че всички в града полагат усилия да запазим общия си дом в името на толерантността.

      Присъстващите бяха приветствани и от вицеконсула на Р Турция в Пловдив. Той отправи пожелания за здраве е берекет. Благодари на организаторите. Той посочи,че честването на Деня Ашуре е част от верига прояви, като финалът е в Кърджали.

     Молитва отправи районният мюфтия Басри Еминефенди.Той припомни традицията за Деня Ашуре и делото на пророка Ной , спасил човечеството.

     Отец Петър бе категоричен,че сме пред Трета световна война. Затова делото на патриарха Ной се нуждае от последователи.Той бе категоричен,че огън и жупел ще се сипе там,където няма вяра.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини