Двама служители на руското посолство са убити при бомбения атентат в Кабул

Двама служители на руското посолство в Кабул бяха убити днес при бомбената експлозия, станала в района на дипломатическата мисия, предадоха световните агенции, като се позоваха на руското министерство на външните работи.

Нападението е станало в 10,50 ч. местно време в непосредствена близост до посолството. Неидентифициран нападател е задействал взривно устройство, при което са загинали двамата служители на посолството, се казва в съобщението.

В него се казва, че има жертви и сред афганистанските цивилни.

"Нападателят самоубиец, преди да стигне до целта, беше разпознат и застрелян от (талибанската) охрана на руското посолство", каза Мавлауи Сабир, началник на полицейския район, където е извършена атаката, пред Ройтерс.

Според руската информационна агенция РИА Новости има между 15 и 20 жертви, но не се уточнява колко и дали са убити или ранени. Агенцията не уточнява дали сред жертвите има руски дипломати.

Най-малко един цивилен също е загинал при взрива. Очаква се броят на жертвите да нарасне. Най-малко 10 души са били ранени при експлозията.

Според очевидци взривът е станал в момент, в който пред посолството са чакали афганистанци за издаване на визи. В някои афганистански медии се появиха дори информации за между 8 и 10 жертви и за 15 ранени.

Според "РИА Новости" взривът е станал, когато руски дипломат е излязъл при чакащите отвън граждани, за да извика имената на онези кандидати, които трябвало да получат визи.

Зоната на посолство и околните улици са отцепени от талибанските сили за сигурност. Никой не е поел отговорност за атаката.

Русия е една от малкото държави, които поддържат посолство в Кабул, след като талибаните превзеха страната преди повече от година. Въпреки че Москва не признава официално правителството на талибаните, те преговарят с официални лица за споразумение за доставка на бензин и други стоки.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини