Гласят Източните Родопи за българския Клондайк,туристи желаят да промиват ръчно злато

Гласят Източните Родопи за българския Клондайк,туристи желаят да промиват ръчно злато в тукашните реки.Пловдивска туристическа агенция готви турове из Кърджалийско за търсачи на емоции, които желаят лично да открият ценния метал.Интересът им към района е обусловен от промишления добив,извършван на Ада тепе.

  Експертът по ръчен златодобив Христо Терзиев съветва бъдещите златотърсачи да се насочат към Ивайловградско.Там при Мандрица излизат едри златинки. В Крумовградско златинките са прекалено малки за ръчен златодобив, подчертава експертът.Той смята,че като цяло Източните Родопи не предлагат такива количества самородно злато като Същинска Средна гора,например.

 Той препоръчва за атракция туристите да добиват златото с технологията на „миньорския мъх”. При нея падналите на дъното на легена златинки се пресяват през овча кожа и се задържат на нея като по тежки от пясъка.Именно тази технология, съществуваща от дълбока древност е в основата на древногръцкия мит за аргонавтите и Златното руно,твърди експертът.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини