Партиите спускат „парашутисти“ за вота в Кърджали,очакват да извадят избирателите пред урните

Повечето от парламентарно представените партии спускат в Девети кърджалийски многомандатен район „парашутисти“ за водачи на листите си, с надеждата те да извадят избирателите пред урните в деня на предсрочните парламентарни избори. Те отчитат умора на избирателите и политическа апатия поради сериозното разочарование от политическия ни елит. В същото време кърджалийци остават ревниви към кандидатурите за водачи на листи,като държат да бъдат местни хора. Проблемът за партиите е ,че няколкото поредни вота скъсиха драматично резервната им скамейка и ги принуждават да търсят националнозначими личности.

Първи пример дадоха от Продължаваме промяната.Те обявиха първоначално неофициално,че председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев ще води листата им край Арда.Проблем за тандема Петков-Василев е че в Кърджали нямат местна печеливша кандидатура.Партията ще се опита да повтори резултата от ноември,когато взе 4 662 гласа или 7,03% от бюлетините.

Хегемонът в Източните Родопи-ДПС,също залага на водач от вън.По традиция това е председателя на партията Мустафа Карадайъ.За Движението това е важно послание-лично председателя се ангажира с Бастиона на Доган. Ще гонят четири мандата. За целта се надяват на 45 000 гласа, колкото имаха през ноември 2021 г.

И столетницата заложи на външен кандидат-безпорния авторитет проф.Георги Михайлов. БСП за България залага на изпитаната схема на кандитдат от лекарските среди,която винаги им е носила много гласове.Социалистите искат да постигнат резултат поне колкото на вота през юли 2021 г.,когато имаха местен водач.

ПП Възраждане също залага на проверен политик.Отново водач е кърджалийския зет Георги Георгиев.От партията се надявят да утроят резултата от ноември 2021 г.,когато имаха 718 бюлетини.

В коалицията Демократична България все още текат преговори за листата.Предложението на „Да България“ също е за външен човек като водач.През ноември 2021 коалицията заложи на местен човек,той донесе 1074 гласа.

Все още умуват в ИТН,но и те не са лишени от мисълта да търсят външен кандидат за водач.

От парламентарно представените партии единствено ПП ГЕРБ залага на местен човек.Безспорно място на водач си е заслужила областния координатор на партията и председател на 45 Народно събрание Цвета Караянчева.Тя ще гони поне 8374 гласа в 9 МИР,колкото взе партията през юли 2021 г.

Темата за „парашутистите“ е важна за кърджалийци,защото тя задава дневния ред на предизборния дебат.Те се интересуват повече от проблемите с боклука и Синята зона,отколкото от партийните боричкания на национално ниво.Затова и днес са особено чувствителни за това,кой ще води партийните листи край Арда.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини