Детска школа за изработване на кукли отвори врати в НЧ"Обединение 1913"

Изображение 1 от 3

    Детската школа за изработване на кукли и традиционни маски към НЧ "Обединение 1913" вече отвори врати.

    В нея децата се учат да изработват кукли с носии от шестте основни фолклорни области на България, както и с ромски, турски и норвежки традиционни облекла, като използват главно рециклирани материали.

    „Идеята на работилницата, както и на целия проект, е да представи древните ни традиции и култура по интересен за младите хора начин. Затова тук децата имат възможност буквално да видят и пипнат материала, който изучават в училище, да научат повече за цветовете и символите, които са толкова важни за традиционните костюми на всички етноси. И не на последно място – да придобият културата да дават нов живот на старите вещи и материали. За мен е удоволствие да работя с децата под такава интересна форма!“ казва Албена Попова, която води работилниците.

    Инициативата е част от мащабния проект „Традициите ни обединяват“, който предвижда още пътуващ танцово-музикален спектакъл и пътуваща изложба на куклите и маските, създадени от децата в работилниците, които ще посетят Черноочене, Момчилград, Джебел, Кирково, Мост, Свиленград, Крумовград, Момчиловци, Куртово Конаре и Кърджали.

    По проекта вече се проведе обучение на тема „Привличане на публики и организиране на културно събитие”, в което участваха 50 представители на читалища от Южен централен планов район.

    Спектакълът „Традициите ни обединяват“, чийто хореограф е Огнян Камишев, ще покаже красотата на музиката и танците на шестте основни фолклорни области в България, съчетана с най-ценното от фолколора на различните етноси у нас (турския, ромския и други), както и на партньорите на проекта от Норвегия. Предстои първото му представление на 10 септември като част от програмата на „Кутрово Конаре Фест“.

    Елица Мавродинова

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини