Пожарът на сметището край Кърджали, който предизвика кризата с боклука е умишлен,роми парцелират територии

Пожарът на сметището край Кърджали, който предизвика кризата с боклука е умишлен. Вероятно се дължи на опитите на роми да парцелират територии. Това споделиха за Кърджали бг вести запознати. Те сочат,че от години на бунището ромски фамилии от Крумовградско се препитават,събирайки пластмасови отпадъци и полетилиен.“Работят“ основно деца. Ромите са създали малка махаличка от бидонвили. Те се опитват да диктуват реда на сметището.

Формално стопанин на градското бунище е известна в миналото сметосъбираща фирма,която носи и отговорността за неговото функциониране, споделят още вещи в бранша.

Кърджали е сред осемте общини,които попадат под радара на Министерството на околната среда и водите и Европейският съюз заради забавени мерки за общинските сметища. Страната ни може да плати глоба в размер на десетки милиони евро. Това съобщи служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова. Сред депата са тези в Дупница, Кърджали, Пирдоп и Велинград. Срокът за рекултивацията на общинските сметища изтича на 30 септември. Ако това не се случи, България може да бъде осъдена от ЕС. МОСВ вече се е срещнало с кметовете на въпросните общини и ще проверява какво се прави по темата всяка седмица. “За съжаление, при неизпълнение санкциите, които грозят нашата страна са в колосални размери. Еднократна санкция се очаква в размер на 8-цифрена сума в евро и при всяко забавяне на ден също ще има наказание“, обясни Карамфилова. Екоминистерството изостава при усвояването на над 200 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи още служебният екоминистър.

Ще припомним,че Кърджали получи финансиране по препресъединителната програма ИСПА за изграждане на модерно депо за твърди битови отпадъци край Вишеград.Трябваше влизайки в Европейския съюз да имаме съвременно третиране на отпадъците.Това не се случи.Фирмата изпълнител на проекта просто открадна парите.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини