ЕК да издаде препоръка за спиране на екстрадирането на руски граждани, призова Радан Кънев

Българският евродепутат Радан Кънев (ЕНП/ДБ) призова Европейската комисия (ЕК) да издаде ясна препоръка към страните членки на ЕС за спиране на всички процедури за екстрадиране на руски граждани от ЕС към Руската Федерация. Това стана ясно от прессъобщение на Кънев, изпратено до медиите.

Повод за призива е случаят с руснака Алексей Алчин, който живее в България от години и се противопоставя открито на руската инвазия в Украйна. Москва поиска неговото екстрадиране, тъй като руските власти са завели срещу него дело за укриване на данъци.

През август Варненският окръжен съд излезе с решение, че Алчин трябва да бъде екстрадиран, което доведе до протести в България, както и до призиви към президента Румен Радев да даде убежище на Алчин.

"За най-голямо съжаление българската прокуратура се подчини на това искане", пише в прессъобщението, "без да (се вземат предвид) аргументите на защитата, че Алчин може да бъде преследван по политически причини от Москва".

Кънев е изпратил писмо с призив до ЕК, което може да бъде подписано от всеки европейски депутат до 1 септември 2022 г.

"Считаме, че всички гаранции, предоставени от Руската федерация по въпросите на правата на човека, не са нищо повече от празни декларации и всеки руски гражданин, участващ в открити антивоенни и опозиционни дейности, не само е изложен на риск от изтезания, унижения и нечовешко отношение , но е дори заплашен от ефективна, ако не и официално произнесена, смъртна присъда", пише Кънев в писмото.

"Ето защо призоваваме Комисията, в качеството си на пазител на Договорите, най-малко да издаде ясна препоръка към всички държави-членки да преустановят всички висящи и бъдещи процедури по екстрадиране на граждани на Руската федерация, особено в случаи когато тези граждани опонират на режима в Кремъл", се казва още в писмото.

Алексей Алчин живее във Варна през последните осем години. Той категорично се противопостави на войната в Украйна и стана известен, след като запали руския си паспорт в знак на протест срещу действията на Кремъл.

Варненският окръжен съд постанови на първа инстанция той да бъде върнат в Русия. Той цитира уверение на руската прокуратура, която отрича, че Алчин ще бъде репресиран след екстрадицията.

Източник: Свободна Европа

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини