Предаденият от България Селахаттин Юрюн получи убежище в Полша, след като отново избяга от Турция

Турският опозиционен политик Селахаттин Юрюн, когото през 2020 година България тихомълком предаде на Анкара, е получил статус на бежанец в Полша и вече не трябва да се крие и да живее под чуждо име, научи OFFNews. На 23 юли тази година шефът на Службата за чужденците във Варшава му е признал статут на бежанец, след като изцяло е удовлетворил молбата на кюрдския активист, разказващ в искането си какво го е сполетяло в Турция и какво може да последва, ако бъде депортиран там.

Казусът „Селахаттин Юрюн“ гръмна в България през септември 2020 година, когато от публикация на евродепутата Иво Христов стана ясно, че кюрдът с турски паспорт е бил предаден на Турция въпреки висящо съдебно производство у нас срещу отказ на Държавната агенция за бежанците да му предостави убежище.

„39-годишният Селахаттин Юрюн, активист на Демократичната партия на народите и бивш кандидат за кмет на град Улудере, окръг Шърнак, днес трябваше да бъде освободен от затвора в Казичене, а на 29 септември трябваше да се яви в административния съд на дело за бежански статут. Вместо това е натоварен в бронирана кола и отведен до границата, където към 16,00 часа е предаден на турските власти. В неделя, когато посетих Селахаттин в затвора, той беше сигурен, че няма никаква вероятност да бъде депортиран. След телефонния разговор между двамата диктатори явно нещата са се променили“, написа на 18 септември 2020 година Иво Христов, който свърза предаването с договореност между турския президент Реджеп Таип Ердоган и тогавашния министър-председател на България Бойко Борисов. Турската страна съобщи за такъв телефонен разговор на 15 септември вечерта с лаконичното обяснение, че са обсъдени регионални въпроси и „стъпки за подобряване на двустранните отношения.

Кюрдът попада в България през 2019 година, след като е бил задържан и - по думите му, цитирани от „Шпигел“, изтезаван от турските власти. Минава нелегално границата с България в края на 2019 година. През януари 2020-та турците го търсят чрез Интерпол, като изпращат до българското МВР информация за предполагаемата връзка на мъжа с ПКК. Без да е длъжна да споделя разузнавателна и контраразузнавателна информация, българската страна, според „Шпигел“, информира Анкара къде се намира търсеният от тях политик и на каква фаза е производството по предоставяне на убежище у нас.

По повод предаването на чуждия политик на турските власти тогава пресцентърът на МВР излезе със специално съобщение с коментар за публикации в онлайн издания, „съдържащи манипулативни внушения за незаконни действия на служители на Дирекция „Миграция“ – „експулсиране“ и „депортация“ в Република Турция на турски гражданин“ и декларация от МВР, че тези публикации не отговарят на истината.

„След изтърпяване на наказание лишаване от свобода за срок от общо 9 месеца в български затвор на 18.09.2020 г. от служители на Главна дирекция „Гранична полиция“ спрямо пребиваващия незаконно на територията на Република България чужд гражданин Селахаттин Юрюн е приложена мярката „връщане до страна на произход“ в изпълнение на Споразумението за реадмисия между ЕС и Република Турция“ – обявиха от МВР.

След „извеждането на Юрюн извън общите граници на Европейския съюз“, по терминологията на вътрешното министерство, интересът на българското обществено мнение, политиците и медиите към случая и личността на Селахаттин Юрюн изчезва точно за три дни и в периода между 1 октомври 2020 година и 10 август 2022 година името му не се споменава нито веднъж в електронните медии.

С предаването му на Анкара Юрюн е настанен в затвор със засилена сигурност в Одрин, докато мине процесът му. На 21 юли 2021 година успява да избяга от Турция (не обяснява как) с полет до Варшава с фалшив паспорт. Хващат го още на летището и го въдворяват в затворен център за чужденци в Кросно Оджанске заради фалшив паспорт. Както обяснява впоследствие адвокатът му Пьотр Войчеховски от юридическата канцелария „Папроцки Адвокати“, Юрун умишлено е използвал фалшив паспорт от съображение за сигурност.

От центъра за настаняване подава до полските власти искане за международна защита. Докато е затворен в Полша, в Турция произнасят срещу него присъда от 12.5 години затвор. В мотивите си за международна защита и убежище в Полша Юрюн пише, че ако бъде предаден повторно след България на турските власти, го очакват затвор, изтезания и дори смърт.

Още от момента, в който поема защитата му, първата грижа на канцеларията „Папроцки Адвокати“ е да не допусне депортация на Юрюн в Турция, както от България. Юристите на правния офис събират всички документи за политическата дейност на кюрда и постановените политически мотивирани присъди срещу него.

Междувременно чужденецът е освободен от центъра в Кросно Оджанске и преместен в такъв с отворен режим в Лешновола. След решението на миграционните власти във Варшава за предоставяне на статут той вече живее на частен адрес в полската столица и има право да кандидатства за лична карта за пребиваване в страната за неопределен срок. В момента усилията на Юрюн и неговите юридически пълномощници са да се събере със семейството си легално в Полша.

Източник: offnews

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини