Даниел Делчев: Един от приоритетите ни е интеграцията на ромите, доброто образование е най- прекия път към равнопоставеността им в обществото

Един от приоритетите на Областна администрация като институция, провеждаща държавната политика в региона е интеграцията на ромите и лица от други социално уязвими общности в българското общество. Наблюденията ни сочат,че най-добрият и пряк път е качественото образование, което дава равни шансове на представителите на общността. Факт е,че акцентът върху професионалното образование в региона, даде шансове на представители на ромската общност да се конкурират на пазара на труда, наред с представителите на останалите етнически групи в Кърджалийска област. Това заяви за Кърджали бг вести областният управител Даниел Делчев. Той одобри Областна стратегия на област Кърджали  за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030), която  е рамков документ, който задава насоките за изпълнение на политиките за социално-икономическо приобщаване и участие на ромите. Стратегията отчита научените уроци и надгражда постигнатото в периода на изпълнение на Областна стратегия за интегриране на ромите и на лицата в неравностойно положение от другите етнически групи в област Кърджали (2012-2020).

 Областният управител подчерта: Задълбочаването на бедността и социалното изключване са основание за засилване на мерките за преодоляване на предизвикателствата, пред които все още са изправени редица граждани в уязвимо положение, включително и тези от ромската общност.Той добави още: Областната стратегия се вписва в контекста на Национална стратегия на Република България за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030), и е в съответствие с националните и европейските приоритети в сферата на приобщаването на маргинализираните етнически групи.

  Областна стратегия на област Кърджали за равенство, приобщаване и участие на ромите (2021-2030), се осъществява чрез краткосрочни общински планове за действие (ОПД), първият от които е за периода до 2023 г.Община Кърджали вече прие такъв план,който бе гласуван от Общинския съвет.

По данни от Преброяването на населението и жилищния фонд от 2011 г. като роми в област Кърджали са се самоопределили 1296 души или 1.0% от доброволно деклариралите етническата си принадлежност. Ромският етнос е трети по численост в областта.Най-голям е делът на самоопределилите се като роми в община Кърджали. В общините Ардино и Черноочене няма самоопределили се като роми лица,отбеляза Даниел Делчев.Той добави,че продължава тенденцията част от хората, които околното население назовава като роми, да се самоопределят като българи, турци или други. Това произтича от правото, което законодателят дава на преброяваното лице само да определи етническата си принадлежност или да не посочи такава.

  Губернаторът очерта стратегическата цел:Създаване на условия за равнопоставеност, приобщаване и участие на ромите в област Кърджали чрез осигуряване на достъп до права, стоки и услуги, участие във всички сфери на обществения живот при спазване принципите на върховенство на закона и недискриминация.

 Регионално управление на образованието Кърджали (РУО)изпълнява държавната политика за равноправна интеграцията на ромите в българското общество чрез два глобални процеса: приобщаващото образование и образователната интеграция като основополагащи компоненти за ефективното социално включване на българските граждани от ромски произход. Това е гарантирано чрез Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО), Наредбата за приобщаващо образование и Програмата за дейността на ЦОИДУЕМ (2019-2021г.).Приоритетно се прилага диференциран и индивидуализиран подход към децата и учениците, включително от уязвими групи, в това число роми, чрез компенсиране на затрудненията при усвояването на учебното съдържание,не владеене на  български език, липсата на мотивация и трудностите при завършване на клас, етап или степен на образование,конкретизира областният управител.Той даде пример за добра практика: ОУ ”П. К. Яворов” гр. Кърджали работи по проект “Всеки ученик ще  бъде отличник“ на ЦМДТ “Амалипепо приоритетна цел „Сътрудничество с институции и НПО, работещи по проблемите на децата от етническите малцинства.

 Даниел Делчев е категоричен,че Стратегията е всеобхватна и обхваща всички аспекти на социалния живот,с цел по- висока ефективност.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Гр
    ГРАЖДАНИН
    6 0
    08:43, 10 авг 2022
    Уважаема институция "ОБЛАСТЕН УПРАВИТЕЛ" всичко е добре като послание и желание на държавата ни. Подкрепа! Г-н Делчев, колко роми има в обл. администрация и в др. държ. структури, а твой заместник ром или турчин? На думите ти как да се вярва? Със санкцията на кой орган заемаш тази отговорна държ. позиция? Където беше ЦК на БКП, НДСВ, общ. съветник БСП ли, или си поредния на ЗАДКУЛИСИЕТО , назначен от шофьор на самолет? На сесия на Общинския съвет Кж М. Багдасаров каза, че не си от БСП. Каза, че си лош характер. Искаме да знаем ИСТИНАТА! Сега си и в клуба на ПП до ДСК с другия уволнен от частник за некадърност Б. Николов, който беше назначен за твой зам. също от тъмнината. Къде сте-БСП или ПП? На предатели как да вярваме? И неофашиста В. С. ако е на власт, ще бъдете с него, така ли е? ЗАПЛАТАДЖИИ! ПРЕДСЕДАТЕЛ на РИК друг, до вчера БСП Момч., днес ПП. ЩО Е ТО, ЩО Е ТО, ЩО Е ТО...... М
  • 2
    Из
    Избирател
    1 0
    18:58, 10 авг 2022
    Служебната кола К1144 на областната администрация през работно време и в почивните дни е пред офиса на частната ти фирма и сега клуба на ПП, Саварона. Държавното за частно, частната фирма за смучене на..... Гласувах за теб, разочарован съм много
  • 3
    Па
    Патриот
    1 0
    20:03, 10 авг 2022
    ДЪРЖАВНОСТ, ДЪРЖАВНОСТ И ПАК ДЪРЖАВНОСТ! Безспорно бяха държавници областните управители Калин Примов, Ангел Коджаманов, заместник областни управители Хасан Азис и Назми Мюмюн
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини